Rusko má údajně důkazy, že Gruzii v konfliktu pomáhali i Češi

Petrohrad - Podle šéfa vyšetřovacího výboru ruské generální prokuratury Alexandra Bastrykina bojovali na straně Gruzie během srpnového konfliktu občané členských států NATO, včetně České republiky. Moskva má o tom prý důkazy. Gruzie ovšem takové obvinění odmítá, prý ve službách Tbilisi sloužili pouze Gruzínci.

Podle Bastrykina se na stranu Gruzie ve válce postavili občané z členských států NATO, Rusko takové počínání považuje za zločin. „Byli z Ameriky, České republiky, Čečenska, pobaltských států, Ukrajiny a Turecka,“ uvedl Bastrykin. Šlo prý jen o hrstku lidí, někteří ale údajně absolvovali výcvik u gruzínské armády. „Plnili především podpůrnou roli. Byli tam také dva odstřelovači, jeden z Ukrajiny a jeden myslím z Lotyšska,“ dodal Bastrykin.

Šéf gruzínské Bezpečnostní rady Alexandr Lomaja označil tato tvrzení za nesmyslná. „Je opravdu těžké komentovat taková absurdní prohlášení. V gruzínské armádě jsou jen gruzínští občané, jak to stanoví zákon,“ řekl Lomaja. Bastrykinova nařčení jsou podle něj fantazírování, kterým se snaží ruské vedení ospravedlnit vraždění pokojného obyvatelstva.