Rusko se vrací do Latinské Ameriky, aby v ní zůstalo navždy

Caracas - Ruský prezident Dmitrij Medveděv pořádá turné po Latinské Americe a čile rozvíjí diplomatické a obchodní vztahy. Moskvě je nakloněná většina zemí kontinentu, v posledních letech se tu dostaly k moci levicové vlády. A ty chtějí snížit vliv Spojených států v regionu.

S koncem studené války vztahy mezi Moskvou a Latinskou Amerikou řádně zamrzly. Dnes, po dvaceti letech, se Rusko k břehům Nového světa znovu s velkou pompou vrací. „Vracíme se do Latinské Ameriky, abychom v ní zůstali navždy,“ řekl BBC Alexej Sazonov, mluvčí ruského ministerstva zahraničí.

Malý zájem Spojených států v posledním desetiletí a příklon většiny zemí k levicovým vládám nahrály Rusku do karet. Rčení „nepřítel mého nepřítele je mým přítelem“ odpovídá například vztahu Moskvy s Caracasem.

Rusko se pro Venezuelu stalo nejvýznamnějším vojenským partnerem. Caracas už nakoupil v Moskvě zbraně a zbrojní systémy za víc než 4 miliardy dolarů. A tento týden ve vodách Karibiku proběhnou společné rusko-venezuelské vojenské manévry. Venezuela je po Peru, Brazílii a Kubě další zastávkou pro ruského prezidenta Medveděva, který má na manévry osobně dohlížet.

V každém případě Rusko zvyšuje svůj diplomatický vliv v oblasti a setkává se s otevřenou náručí. Nové aliance vyhovují zemím, které chtějí oslabit politickou váhu Spojených států v regionu.