Craddock: Aktivita afghánských ozbrojenců narostla proti loňsku téměř o polovinu

Brusel - Aktivita povstalců v Afghánistánu se letos proti loňsku zvýšila o 40 procent, jednotky Severoatlantické aliance v této zemi je proto třeba dále posílit. V sídle spojeneckého velení v Monsu v jižní Belgii to dnes prohlásil vrchní velitel sil NATO v Evropě generál John Craddock. Útoky vedené afghánským extremistickým hnutím Taliban a bojovníky blízkými teroristické síti al-Káida jsou podle něj letos prudší a soustavnější než loni, kdy tomu bylo stejně ve srovnání s předloňskem.

„Je to tvrdší, obtížnější. Je víc střetů, každý den, každý týden,“ uvedl Craddock. Zvýšení aktivity proti loňsku odhadl na 40 procent, i když podotkl, že nepřátelské akce zůstávají soustředěny jen asi na deseti procentech afghánského území. Jejich cílem je podle něj zničit infrastrukturu vybudovanou pod ochranou mezinárodních sil, protože ta podrývá vliv povstalců. Ti se zvlášť zaměřují na školy a cesty.

Čtyři brigády, které chtějí v příštích osmnácti měsících vyslat jako posily Spojené státy, tedy nebudou podle Craddocka přebytečné. První z těchto brigád, tedy 3500 mužů, má přijet v lednu. ISAF mají teď 51 tisíc mužů ze 40 zemí. Je mezi nimi i asi 400 Čechů. V příštím roce chce vláda jejich počet zvýšit na 745.