Astronauti z Endeavour dokončili čtvrtý výstup do volného prostoru

Mys Canaveral - Dvojice astronautů z raketoplánu Endeavour dnes po půlnoci s půlhodinovým předstihem ukončila čtvrtý výstup do volného prostoru. Astronauti během šesti hodin mimo jiného vyměnili poslední ložisko natáčecího systému jednoho ze tří solárních panelů Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Jejich kolegové uvnitř stanice zatím pokračovali v opravě systému na recyklaci vody, kvůli jehož poruše americký Národní úřad pro letectví a vesmír odložil odlet Endeavour od ISS na pátek.

Stephen Bowen, pro kterého to byl už třetí výstup do vesmíru během současné mise Endeavour, vyměnil a namazal ložisko systému solárního panelu na pravé straně stanice. Do původního ložiska se dostaly kovové úlomky a od září 2007 tak nebylo možné natočit panel směrem ke slunci. Zablokování natáčecího systému omezilo množství elektrické energie, kterou dokáže panel vyrobit.

Robert Kimbrough, který byl během mise ve volném prostoru podruhé, zatím namazal jedno z funkčních, ale opotřebovaných ložisek u dalšího ze solárních panelů ISS. Připevnil rovněž anténu GPS na vnější stěnu japonského modulu Kibo, který bude sloužit jako vědecká laboratoř.

Ostatní astronauti z raketoplánu i ze stanice mezitím dokončili druhou opravu centrifugy v zařízení pro recyklaci vody mimo jiné i z moči. Centrifuga se dosud z neznámých důvodů předčasně vypínala a neumožňovala tak provést úplnou destilaci moči, která je nutná pro její další úpravu na pitnou vodu.

Raketoplán by se měl na Zemi vrátit v neděli večer

Inženýři z NASA věří, že systém bude po opravě funkční a dokáže provést celý čtyřhodinový cyklus. Kvůli opravám recyklačního zařízení NASA v pondělí o jeden den prodloužil misi Endeavour u ISS. Raketoplán by se měl od stanice odpojit v pátek a na Zemi by měl přistát v neděli večer SEČ.

Recyklační vodní systém přišel na 154 milionů dolarů (3 miliardy korun) a jeho bezchybný chod je nezbytný k tomu, aby se posádka ISS mohla v příštím roce rozšířit na šest ze současných tří členů. Recyklovanou vodu ze stanice by raketoplán měl dopravit na Zem, aby experti mohli zjistit, zda voda, včetně recyklované moči, je nezávadná.

Dosud zásobovaly ISS vodou převážně raketoplány, na nichž vzniká jako vedlejší produkt elektrického systému. S plánovaným ukončením provozu raketoplánů v roce 2010 ale tyto dodávky skončí a bez zprovoznění recyklačního systému by vesmírné lodě musely na stanici ze Země dopravovat kolem 6,8 tuny vody ročně.