Polsko požaduje vyšetření víkendového incidentu v Gruzii

Varšava - Varšavská prokuratura zahájila vyšetřování nedělního incidentu v Gruzii, kde někdo zaútočil na kolonu s automobilem polského prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho gruzínského kolegy Michaila Saakašviliho. Oba byli na cestě do blízkosti separatistické Jižní Osetie, když někdo začal střílet do vzduchu nad jejich auto. Nikomu se nic nestalo. Gruzie z útoku obvinila ruské vojáky, kteří jsou v Jižní Osetii od srpnového konfliktu. Rusko to odmítlo jako provokaci.

Údajný atentát je v Polsku horkým tématem a vysvětlení požaduje i premiér Donald Tusk a ministerstvo zahraničí. Podle svědků mohou za incident jihoosetské složky, které střílely do vzduchu. Saakašvili z incidentu obvinil ruské vojáky, střežící kontrolní stanoviště. Rusy za viníky označil také polský prezident.

„Řeči o realizaci šestibodového mírového plánu jsou v rozporu se skutečností, Evropská unie a jiné země by si to měly uvědomit dřív, než bude pozdě,“  řekl prezident Kaczyński o mírové dohodě, jež měla zajistit stažení ruských vojáků z Gruzie. „Stála tam skupina uniformovaných mužů, vše nasvědčuje tomu, že to byli Rusové,“ popisoval polský prezident.  

„Nikdo tam neměl právo střílet. Je to provokace, ruská vojska jsou tam nelegálně,“ doplnil gruzínský prezident Michail Saakašvili.

Polská opozice: Prezident je nezodpovědný

Polská opozice prezidenta kritizuje za nerozvážnost, když souhlasil s předem neplánovaným „výletem do neznáma“, a za to, že ihned po střelbě označil za viníky Rusy. Kaczyński prý měl tušit, že je to nebezpečné, zvlášť když neměl na blízku své bodyguardy. „Prezident je nezodpovědný, podniknul riskantní a zcela zbytečný krok,“ myslí si Grzegorz Napieralski předseda Svazu demokratické levice.

Kaczyński označil incident za vážný. Předseda dolní komory polského parlamentu Bronislaw Komorowski naopak soudí, že incident vážný nebyl. Do nepříjemné situace se ale podle Komorowského dostala polská diplomacie, protože to, jak hodnotí situaci prezident, může mít negativní vliv na polsko-ruské vztahy. Podle něj bude muset být vyjasněno, kdo vlastně střílel.

Vydáno pod