Vraždu Politkovské si objednal nejmenovaný ruský politik

Moskva - V Rusku pokračuje proces se čtyřmi podezřelými z podílu na vraždě ruské novinářky Anny Politkovské. Advokát jednoho z obviněných dnes prohlásil, že si vraždu novinářky objednal nejmenovaný ruský politik. Proces před moskevským vojenským soudem má podle dnešního rozhodnutí soudce pokračovat s účastí veřejnosti, která byla při posledním slyšení minulou středu ze sálu vyloučena. Obžaloba vzápětí požádala o odvolání soudce a proces byl přerušen.

Čtyři muži se před soudem zodpovídají z podílu na vraždě ruské novinářky. Spravedlnost ovšem dosud nedostihla přímého vykonavatele vraždy a policie dosud ani neví, kdo si smrt Politkovské vlastně objednal. Dnes se jednu z těchto dvou záhad pokusil osvětlit advokát Murad Musajev.

„Ve spisu je motiv i objednavatel. Důvodem se jeví reportáže Politkovské, usvědčující jisté politiky,“ řekl dnes Musajev. Ze závěrů prý vyplývá, že vraždu si neobjednal „nikdo veliký a hrozivý, ale domácí politický činitel“.    

Soud začal minulé pondělí s účastí veřejnosti, ale o dva dny později soudce Jevgenij Zubov rozhodl, že líčení bude pokračovat za zavřenými dveřmi, prý na žádost poroty, která se obává přítomnosti novinářů. Jeden z porotců si však veřejně postěžoval, že porota o nic takového nežádala, ale byla postavena před hotovou věc. Porotce Jevgenij Kolesov sice přišel o své místo, ale soudce na dnešek svolal mimořádné přelíčení a opět změnil rozhodnutí - po půlhodině přizval do sálu novináře. Původně byl soud odročen až do 1. prosince.

Proces byl dnes znovu odročen poté, co obžaloba požádala, aby soudce odstoupil, kvůli údajné předpojatosti a porušování procedurálních pravidel. Rozhodnutí má podle agentury RIA-Novosti padnout ve středu.

Novinářku a kritičku Kremlu Politkovskou zastřelil vrah 7. října 2006.  Za rok se za mřížemi ocitlo deset podezřelých. Většina však už byla propuštěna na svobodu. Z účasti na vraždě jsou obviněni bývalý policista Sergej Chadžikurbanov a čečenští bratři Džabrail a Ibragim Machmudovovi. Třetí sourozenec, Rustam, který prý novinářku zastřelil, je stále na útěku před spravedlností.