Brusel pozorně sleduje jednání Ústavního soudu o Lisabonské smlouvě

Brusel - Dnešní jednání Ústavního soudu o Lisabonské smlouvě se dostalo na přední strany zahraničních deníků, třeba New York Times připomíná, jak český prezident obvinil Evropskou unii z toho, že se chová jako komunistický stát. Teď se navíc Praha ujme předsednictví v unii a podle listu vyvstávají obavy, že Klaus bude největšímu obchodnímu bloku světa vadit. Bude komplikovat jeho snahu překonat ekonomickou krizi a rozšířit svou moc.

Brusel sleduje jednání Ústavního soudu velmi pozorně, zatím ale vzhledem k tomu, že dosud nezazněl konečný verdikt, nikdo proces nekomentuje. Mluvčí Evropské komise prohlásil, že jde o vnitřní věc České republiky.

Na ČR a Irsko ovšem kvůli potížím s ratifikací smlouvy unie pohlíží s největším znepokojením. Evropští představitelé nicméně věří, že Lisabonská smlouva projde jak u Ústavního soudu, tak později i u českého parlamentu.

Otázkou ovšem je, kdy bude smlouva v Česku vlastně ratifikována. Z Evropského parlamentu zaznívají hlasy, že by ČR měla dokument schválit ještě před začátkem předsednictví. Ústavní výbor k tomu dokonce ČR vyzval.

Česko je jedinou zemí Evropské unie, jejíž zákonodárci se dosud k Lisabonské smlouvě nevyjádřili. Jediným, kdo Lisabonskou smlouvu odmítl, bylo před půl rokem Irsko, dokument Irové neodsouhlasili v referendu. V Polsku text ještě nepodepsal prezident Kaczyński a v Německu se stejně jako u nás čeká na verdikt Ústavního soudu.