Ruská námořní flotila manévruje ve venezuelských vodách

Caracas - Flotila ruských válečných lodí, kterou vede jaderný křižník Petr Veliký, vplula do venezuelských vod. Zapojí se do plánovaných společných manévrů s venezuelským loďstvem. Ve středu do země navíc přijede i ruský prezident Dmitrij Medveděv. Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že bude cvičení "pozorně sledovat".

Ve venezuelských vodách se má uskutečnit vojenské cvičení, jaké Karibik neviděl od konce studené války. Venezuelské a ruské loďstvo budou společně manévrovat.

Ruskou flotilu tvoří jaderný křižník Petr Veliký, nejmodernější ruská protiponorková loď Admirál Čabaněnko a další dvě doprovodné lodě. Flotilu doprovází i pět stíhaček.

Manévry se uskuteční v oblasti, kterou Spojené státy tradičně považují za své předpolí v Latinské Americe. „Pokud Rusové a Venezuelané chtějí uspořádat vojenské cvičení, pochopitelně je budeme velmi pozorně sledovat,“ řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Sean McCormack. „Nemyslím si však, že to vyvolává otázku o směřování regionu v politických, ekonomických, diplomatických a vojenských oblastech,“ dodal.