V Polsku exhumovali tělo generála Sikorského

Krakov - Pracovníci polského Institutu národní paměti exhumovali v krakovské katedrále tělo premiéra exilové vlády generála Wladyslawa Sikorského. Ten zahynul v roce 1943. Nad Gibraltarem se s ním za záhadných okolností zřítilo britské letadlo, které řídil český pilot. Úřady povolily pitvu, aby zjistily, zda šlo o nešťastnou náhodu nebo atentát. Tělo se do hrobu vrátí hned zítra.

Historikové vedou spory o to, zda generál zemřel při samotné nehodě, nebo se utopil po ní, nebo byl zavražděn ještě před pádem letadla. Odpovědi na tyto otázky by jim mohlo dát podrobné prozkoumání ostatků Sikorského soudními lékaři, kteří budou mít na ohledání těla přesně dva dny. Výsledky nového zkoumání by se měla veřejnost dozvědět do měsíce.     

Cílem analýzy generálových pozůstatků má být zjištění přesné příčiny jeho smrti. Oficiální verze mluví o zřícení britského letadla. POlsští hostorici ale tvrdí, že letadlo se do vody nezřítilo, ale přistálo na ní. Spekuluje se proto i o vraždě. „Pokud byl Sikorski udušen, lze to potvrdit i po 65 letech na základě poškozené jazylky,“ vysvětlil profesor z katedry anatomie Jerzy Stanislaw Gielecki.      

Ve zprávě britského lékaře z roku 1943 se píše o rozsáhlém poškození hlavy Sikorského, dnešní nález je přitom úplně jiný. „Tělo bylo v dobrém stavu, lebka narušena nebyla, nejsou ani žádné stopy po střele,“ říká Tadeusz Szumowski, který byl svědkem exhumace. Ostatky byly podrobeny tomografické analýze a byly odebrány i vzorky DNA.

Exhumaci museli nejdříve povolit generálovi příbuzní a katolická církev. Dnes byl mramorový sarkofág, který váží dvě tuny, vyjmut z krypty v katedrále na královském hradě Wawel v jihopolském Krakově. Zda zkoumání ostatků odpoví na otázky o smrti generála, bude známo až za pár týdnů, kdy se zveřejní výsledky expertizy.