Indové místo plavidla somálských pirátů potopili rybářskou loď

Bangkok - Minulý týden potopila indická válečná loď v Adenském zálivu loď, domnívala se totiž, že jde o plavidlo pirátů. Teď se ale ukazuje, že se spletli, ke dnu totiž poslali thajskou rybářskou loď, kterou zrovna obsazovali piráti. Podle vlastníka potopené lodi, který dnes promluvil, se stále pohřešuje 14 námořníků, kteří v tu dobu byli na palubě.

Rybářská loď plula z Ománu do Jemenu, kam vezla rybářské vybavení. Do přístavu ale námořníci nedorazili, neboť je začali na rychlých člunech pronásledovat piráti. Loď vyslala ještě nouzové volání, pak ale úplně ztratila spojení. Piráti zrovna obsazovali palubu, když se k lodi přiblížila indická válečná loď Tabar. Indové v domněnce, že jde o pirátskou loď, začali na plavidlo pálit, a to šlo nakonec ke dnu.

Indické námořnictvo po střetu oznámilo, že v mezinárodních vodách narazilo na podezřelou pirátskou loď, kterou doprovázely dva motorové čluny. Podle nich se jednalo o mateřské plavidlo, ze kterého piráti vysílají posádky právě na rychlých člunech. Tabar údajně několikrát piráty vyzval, aby se vzdali. Ti však opakovaně vyhrožovali, že indickou loď vyhodí do vzduchu, pokud se přiblíží, a na palubě přitom piráti mávali kulomety a raketomety.

Při obranné střelbě z indického plavidla na pirátské lodi vypukl požár a nakonec se ozvala exploze a loď se potopila. Pirátům se podařilo uprchnout na dvou člunech. O osudu 14 námořníků, kteří se na thajské rybářské lodi plavili, není dosud nic známo, jeden z členů posádky je považován za mrtvého. Dalšího po šesti dnech na otevřeném moři našla loď.

Vydáno pod