Tonyho Blaira prý v době jeho vlády odposlouchávaly americké tajné služby

Londýn - Americké tajné služby odposlouchávaly Tonyho Blaira v době, kdy byl britským premiérem. Podle americké televize ABC to uvedl bývalý pracovník americké tajné služby NSA. Tajné služby obou zemí tvrzení o odposleších popírají. Podle britských listů by odhalení mohlo poškodit tradiční speciální vztahy mezi Spojenými státy a Británií.

David Faulk, bývalý arabista Národní bezpečnostní agentury (NSA) uvedl, že v roce 2006 měl na základně Fort Gordon ve státě Georgia přístup k tajné databázi obsahující osobní údaje o Tonym Blairovi. NSA prý odposlouchávala i Blairovy osobní hovory. Informace by mola poškodit „speciální vztahy“ s Washingtonem, kterých si Londýn tolik cení, napsal list Financial Times.

I když americká vláda běžně shromažďuje zpravodajské informace o zahraničních vládách a jejich šéfech, mezi USA a Británií existuje podle britských listů nepsaná dohoda, že své politiky navzájem neodposlouchávají. To agentuře potvrdil i pracovník britských bezpečnostních složek, který si vzhledem k citlivosti záležitosti nepřál být jmenován. „Špionáž proti sobě navzájem nevedeme. Tečka,“ prohlásil.

Ostatní americké tajné služby obvinění popírají. „Jakákoliv zmínka o tom, že CIA sleduje britskou vládu - o Tonym Blairovi nemluvě - je naprosto absurdní,“ prohlásil mluvčí CIA Paul Gimigliano. Člen amerických tajných služeb pod podmínkou anonymity zase řekl, že „by byl šokován, kdyby existovaly záznamy o Blairovi“.

Vydáno pod