Rusko vylepšuje svůj zbrojní arzenál, vyzkoušelo novou raketu

Moskva - Rusko dnes vyzkoušelo novou mezikontinentální raketu RS-24, ta má nahradit starší typ střel RS-20. Rusové odpálili raketu z kosmodromu Pleseck. Nejedná se přitom o první zkoušku, je to již třetí start rakety tohoto typu. Vývoj nových ruských raket je patrně jednou z odpovědí Moskvy na americké plány vybudovat ve východní Evropě protiraketový štít. "Raketa vybavená dělenou hlavicí byla odpálena z mobilního odpalovacího stanoviště v rámci letových zkoušek z kosmodromu Pleseck. Je to již třetí start RS-24 v posledních dvou letech," řekl agentuře Interfax zástupce velitele kosmických vojsk podplukovník Alexej Zolotuchin.

Nová raketa byla poprvé vyzkoušena loni v květnu, další zkouška následovala v prosinci. Rusko zřejmě zkouškami a vývojem nových zbraní reaguje na záměr USA vybudovat ve střední Evropě svůj protiraketový deštník. To se ale Moskvě nelíbí, Rusko si totiž myslí, že budou americké rakety namířené na něj.

Raketa RS-24 je vybavená několika jadernými hlavicemi, počátkem příštího roku má v ruské výzbroji nahradit starší rakety RS-18 a RS-20. Armáda hodlá také modernizovat stávající typy raket, které budou vybaveny „návnadami“ pro oklamání případného amerického raketového štítu.

Vydáno pod