Queen Elizabeth 2 definitivně dojezdila

Dubaj - Do cíle své poslední plavby dnes dorazila britská zaoceánská loď Queen Elizabeth 2. V Dubaji se z ní po 40 letech služby stane po úpravách hotel. Do Perského zálivu jí vyplulo naproti 60 lodí námořnictva Spojených arabských emirátů a také soukromé lodi v čele s jachtou dubajského vládce šajcha Chalífy bin Zajda Nahajána. V přístavu Rašíd pak britský parník vítal ohňostroj a dubajská policejní jednotka.

Přestavbou parníku byla pověřena firma Nakheel's QE2 Enterprises. Její výkonný ředitel Manfred Ursprunger dnes prohlásil, že „pro Queen Elizabeth 2 život začíná ve čtyřiceti“. Úpravy prý si vyžádají dva až tři roky. Parník se po nich promění v hotel s desítkami pokoji, několika restauracemi, divadlem a lázněmi. Pokoje, které používala královna a kapitáni, zůstanou v původním stavu stejně jako kapitánský můstek. Po dokončení úprav bude parník ukotven u jednoho z dubajských umělých ostrovů ve tvaru palmového listu.

Firma Cunard loď loni prodala dubajskému státnímu konglomerátu za 100 milionů dolarů. Z britského Southamptonu se Queen Elizabeth 2 vydala na poslední plavbu 11. listopadu s 1700 pasažéry, kteří museli vydat za lodní lístek v přepočtu asi 870 tisíc korun. Do Perského zálivu směřovala přes Lisabon, Řím a egyptskou Alexandrii.

Queen Elizabeth 2 byla na vodu spuštěna poprvé roku 1967, v provozu je až od roku 1969. Má za sebou téměř deset milionů kilometrů plavby. Atlantický oceán křižovala osmsetkrát a na její palubě se vystřídalo 2,5 milionů pasažérů. Šestadvacetkrát obeplula svět a při jednom hurikánu přestála v Atlantiku třicetimetrovou vlnu.