V Zimbabwe řádí cholera

Harare - V Zimbabwe přibývá případů cholery, většina nemocných jsou děti. Vláda ale tvrdí, že má situaci pod kontrolou a neúspěšně jedná s opozicí o rozdělení moci. Nemoc si za tři měsíce vyžádala 360 mrtvých a téměř 9 tisíc nakažených za 3 měsíce. Epidemie cholery zasáhla podle OSN více než polovinu území Zimbabwe. O mnoha nemocných se navíc možná ani neví.

Vláda nemá podle pozorovatelů prostředky, aby se s nemocí vypořádala. Zkolaboval zdravotní systém, je nedostatek pitné vody a kanalizace nefunguje. „Všude jsou tu výkaly a mezi nimi sedí prodejci jídla. Lidé si u nich koupí ovoce a hned ho snědí,“ popisuje obyvatel Chitungwize.

Zárodky cholery se šíří právě vodou znečištěnou lidskými výkaly. Postižení mají těžký průjem a zvracejí. Pokud dostanou léky, je nemoc poměrně snadno léčitelná. Pokud ne, následuje dehydratace a smrt. „Nikoho nezajímá, jak tu žijeme. Léky na choleru si sháníme sami. Nemocnice jsou zavřené,“ pokračuje obyvatel Chitungwize.

Odborníci varují, že s příchodem dešťů se situace ještě zhorší. Vláda ale odmítla návrh humanitární organizace Oxfam, aby vyhlásila výjimečný stav. Podle náměstka ministra zdravotnictví je situace pod kontrolou. „Výjimečný stav není potřeba vyhlašovat. Za šíření choroby můžou kriminální sankce, které na nás uvalil Západ. Jsem si jistý, že jsou tyto země teď moc spokojené,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Edwin Muguti.

Cholery se bojí sousední Jihoafrická republika. Její ministryně zdravotnictví už přijala preventivní opatření. Slíbila ale, že hranice neuzavře. Právě v Jihoafrické republice se zimbabwská vládní strana a opozice snaží vyřešit politické spory. Už před dvěma měsíci podepsaly dohodu o rozdělení moci, koaliční jednání ale uvízla na tahanicích o důležitá ministerstva. V Zimbabwe se mezitím prohlubuje ekonomická krize. Inflace, naposledy měřená v červenci, byla 231 milionů %.