Čína obvinila Francii kvůli odložení summitu EU-Čína

Peking - Čína dnes podle prohlásila, že plánované setkání francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou nedalo Pekingu jinou možnost, než odstoupit od plánovaného summitu EU-Čína. Sarkozyho rozhodnutí zbavilo summit EU-Čína žádoucí dobré atmosféry a znemožnilo tak dosáhnout předpokládaného výsledku, uvedl dnes mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čchin Kang v prohlášení zveřejněném na oficiálních internetových stránkách ministerstva.

„Rozhodně nesouhlasíme s cestami dalajlamy do jiných zemí s cílem provádět jakékoli aktivity směřující k rozdělení Číny. Rozhodně nesouhlasíme s tím, aby zahraniční představitelé navazovali jakýkoli kontakt s dalajlamou,“ dodal Čchin.

Informace o tom, že nadcházející summit Evropské unie a Číny byl na čínskou žádost odložen na neurčito, se objevily ve středu. Podle AP jde o dramatický příklad toho, jak daleko je Peking ochoten zajít ve snaze dosáhnout mezinárodní izolace tibetského duchovního vůdce dalajlamy.

Dalajlama odešel do exilu v roce 1959, kdy Čína potlačila v Tibetu povstání, a od té doby žije v indické Dharamsále. Usiluje o větší míru autonomie Tibetu v rámci Číny, ta jej však opakovaně obviňuje ze separatistických snah.

Protože v současnosti předsedá Evropské unii Francie, měl se summit EU-Čína konat v pondělí ve francouzském Lyonu a zúčastnit se ho měl čínský premiér Wen Ťia-pao. O pět dní později se má uskutečnit schůzka Sarkozyho s dalajlamou, kterou francouzský prezident nehodlá odvolat navzdory čínskému hněvu.

Izolace dalajlamy je pro čínské vedení důležitější než EU

Odstoupení od summitu podle analytiků naznačuje, že odrážení kritiky kvůli politice v Tibetu a izolace dalajlamy jsou pro komunistické čínské vedení větší prioritou než spolupráce s EU a zeměmi, jako je Francie, při řešení globální ekonomické krize. Vnímat se dá také jako varování nadcházející americké vládě demokratického prezidenta Baracka Obamy, aby pečlivě zvážila postoj k ožehavé otázce Tibetu.

Dalajlama v sobotu navštíví Českou republiku. Do Prahy ho pozval bývalý prezident Václav Havel a Nadace Fórum 2000 a dalajlama tam zůstane až do 2. prosince. Poté by měl navštívit Polsko a Belgii.