Záplavy v Brazílii si vyžádaly téměř sto obětí

Navegantes (Brazílie) - Brazílie se snaží rychle zařídit pomoc pro téměř 80 tisíc lidí vyhnaných ze svých domovů povodněmi a sesuvy bahna, které již zabily nejméně 99 lidí. Zhruba třicet osob se stále pohřešuje. Helikoptéry pátrají po rodinách odříznutých záplavami od okolního světa. Voda izolovala osm měst v jižní Brazílii, kde žije přibližně 100 tisíc obyvatel. Vrtulníky zatím zachránily přes tisíc lidí.

„Zatím jsme se stále nedostali do měst na jihu, bude to ještě nějakou dobu trvat“ uvedl stanici Globo TV zástupce brazilské armády. Ve státě Santa Catarina spadlo během víkendu tolik vody jako jindy za celé čtyři měsíce, v postižených oblastech nefunguje elektřina a chybí pitná voda a potraviny.

Guvernér státu Santa Catarina Luiz Henrique da Silveira a prezident Brazílie Luiz Inácio Lula da Silva se proletěli nad zasaženou oblastí a jak Silva řekl, byl šokován, když viděl peklo pod sebou. „Je to nejhorší přírodní kalamita, s jakou jsme se setkali,“ řekl reportérům po přistání.

Armáda se snaží dopravit pomoc, jídlo a léky

Podle zpráv civilní obrany se ve městě Itajaí již ve středu po opadnutí největších záplav ukázalo mnoho škod. Objevují se nové zprávy o rabování obchodů a předražování potravin, jejichž zásoby se v záplavami izolovaných městech začaly ztenčovat.

Tisíce členů civilní obrany, vojáků a policistů se snaží do postižených oblastí dopravit pomoc. Dopraveny již byly tři tuny léků, potravin a dalších zásob.

Oficiální místa sdělila, že mnoho regionálních dálnic bude ještě několik dní kvůli blátu mimo provoz. Bylo poškozeno potrubí vedoucí do Santa Catariny zemní plyn a oblasti tak hrozí nedostatek plynu na vaření a pohonných látek. Dodávka plynu byla přerušena také v sousedním státu Rio Grande do Sul.

Záplavy v Brazílii si vyžádaly téměř sto obětí
Zdroj: ČT24