Sebevražedný útočník zabil v irácké mešitě nejméně 12 lidí

Bagdád - Nejméně 12 lidí zemřelo při sebevražedném útoku v šíitské mešitě v Iráku. Dalších 17 osob je zraněno. Atentát byl spáchán den poté, co irácký parlament schválil bezpečnostní dohodu s USA. Radikální šíitský duchovní Muktada Sadr, který je odpůrcem dohody, poté vyzval své příznivce k pokojnému protestu proti dokumentu.

Sebevražedný útok se stal v mešitě v převážně šíitském městě Musajíb, což je asi 80 kilometrů jižně od Bagdádu. Když začínaly páteční modlitby, útočník odpálil výbušninu, kterou měl upevněnou na těle.

Atentát následoval den poté, co irácký parlament schválil bezpečnostní dohodu s USA. Mešitu, kde atentátník udeřil, navštěvují podle agentury Reuters hlavně stoupenci ostře protiamerického šíitského duchovního Muktady Sadra. Ten se kategoricky stavěl proti uzavření dohody s USA a požadoval okamžitý odchod amerických vojsk z Iráku. Po schválení dohody vyhlásil třídenní smutek a vyzval k protestům. Sadr žádá vyvěšení černých praporů, uzavření obchodů. Vyzývá k pokojným manifestacím a pořádání smutečních ceremonií.

Jeho příznivci ho vyslechli, hned dnes se konaly dvě velké protestní akce v Bagdádu a v Nadžafu. V bagdádské čtvrti Sadr vyšlo do ulic po pátečních modlitbách podle agentury Reuters kolem 9000 lidí. Pálili americké vlajky a nesli transparenty s nápisem Ne, ne dohodě! Kolem 2500 demonstrantů uspořádalo podobnou protestní akci v jihoiráckém Nadžafu.