Tomio Okamura: Do Thajska bych se nebál letět

Praha - Mezinárodní letiště v Bangkoku je uzavřené kvůli rozsáhlým protivládním demonstracím. Krizová situace v Thajsku doléhá hlavně na turisty, kteří čekají na návrat domů. Indie se vzpamatovává z útoků na hlavní turistická centra Bombaje. Mohlo by se zdát, že tyto události negativně ovlivní turistický ruch v těchto dvou zemích. Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura by se ale do Indie a Thajska cestovat nebál.

V Bangkoku demonstranti zablokovali letiště, a turisté proto odtud nemohou odletět. Dvě třetiny leteckých společností proto lety do Bangkoku zrušila, i nadále sem ale létá asi třetina spojů. Provoz na letišti je přitom úplně zrušen, lety se proto musejí odklánět. Tomio Okamura radí turistům, aby využili jiná thajská mezinárodní letiště. To nejbližší je od Bangkoku asi 130 kilometrů ve městě Pattaya.

Lety s českými turisty jsou podle Okamury rovnou raději odkláněny mimo Bangkok, to jim ale cestu často prodlouží až o několik hodin. Kolem 70 až 100 českých turistů je prý nyní v Thajsku a nemohou odletět. Cestovní kanceláře jim prý zajistily náhradní ubytování a průběžně své klienty informují o aktuální situaci. „Do Thajska bych se v tuto chvíli nebál letět. Je potřeba se ale hlavně informovat,“ doplnil Okamura.

Ten se také vrátil k útokům v Indii, které by podle něj neměly rychle rostoucí turistický ruch v Indii zastavit. Do země míří ročně asi 5000 Čechů, celkem sem jezdí asi 5,5 milionu zahraničních turistů.

Okamura nicméně poznamenal, že hotely v Indii nemají bezpečnost zvlášť zajištěnou. To se projevilo při středečních útocích, kdy se terčem teroristických útoků staly dva luxusní hotely Tádž Mahal a Oberoi. Tyto hotely patří k jediným indickým mezinárodním hotelovým řetězcům, v milionových indických městech jsou to často jediné luxusní pětihvězdičkové hotely. Všechny vládní návštěvy, ministři, podnikatelé proto spí většinou v nich. Proto nebylo prý vůbec překvapující, že teroristé udeřili právě tady.

„Není potřeba propadat panice, protože útoky v Indii jsou pravidelné,“ říká Okamura, který radí, aby turisté případně zbytečně své zájezdy nestornovali a raději počkali, jak se situace vyvine.