Vědci z celého světa budou v Praze diskutovat o rentgenové optice

Praha - Začátkem prosince se v Praze sejdou špičkoví odborníci na rentgenovou optiku v astronomii. Hlavním důvodem jejich setkání je diskuse o nových technologiích pro projekt obřího kosmického rentgenového dalekohledu, na němž se podílí kosmické agentury Evropy, USA a Japonska. Projekt má za cíl výrazně posunout poznání vesmíru.

Odborníci budou na pražském setkání, které proběhne od 2. do 6. prosince, řešit technologie rentgenové optiky založené na tenkých vrstvách křemíku, pokročilé technologie tvarování skla či metrologické testy a měření. Nebude chybět ani sekce zaměřená na astrofyzikální aspekty rentgenových teleskopů a satelitů, kde zaznějí prezentace nejen předních světových vědců zmíněného oboru, ale i významných vědců České republiky.

Mezinárodní setkání se navíc uskuteční těsně po oficiálním vstupu České republiky do Evropské kosmické agentury (ESA). Členství ČR v ESA umožňuje českým vědeckým institucím plně se podílet například na projektu obřího kosmického rentgenového dalekohledu.

O nových možnostech, dosažených výsledcích i novinkách budou diskutovat vědci významných institucí z USA, Německa, Itálie, Japonska, Velké Británie a České republiky.