Boje s teroristy v Bombaji stále pokračují, obětí přibývá

Bombaj (Indie ) - Počet obětí teroristických útoků v Bombaji dál roste. Většinu rukojmích se podařilo zachránit, boj ale není ani po 43 hodinách u konce. Poslední bilance hovoří o více než 160 mrtvých a 370 zraněných, včetně nejméně patnácti cizinců. Bombají se stále ozývají výstřely, boje pokračují u hotelu Tádž Mahal. Další místa střetů, hotel Oberoi a židovské centrum, už má indická armáda pod kontrolou. V Bombaji ale stále panuje nepřehledná situace, informace o průběhu zásahů proti teroristům i o bilanci obětí se od sebe značně liší, přičemž ověřené oficiální zprávy většinou nejsou k dispozici.

Zvláštní jednotky večer po celodenním obléhání vtrhly do budovy židovského centra. Její příslušnicí zde nalezli pět těl včetně devětadvacetiletého rabína Gavriela Holtzberga a jeho o rok mladší ženy Rivky, oba původem z Izraele. Jejich osmnáctiměsíčního syna Mošeho ve čtvrtek zachránili ze zajetí rodinní přátelé. Policejní komando dva únosce zabilo. Boje pokračují v hotelu Tádžmahal, odkud se stále ozývají exploze a střelba. Čtvrteční zprávy, že hotel byl osvobozen, se nepotvrdily. Uvnitř je ještě nejméně jeden ozbrojenec, který může zadržovat dva nebo tři rukojmí.

V hotelu Oberoi komanda našla 24 mrtvých těl, dva teroristy zabila. Osvobození se dočkala asi stovka lidí - politici, letušky, byznysmeni. „Nejdřív jsme nevěděli, co se děje. Mysleli jsme, že je to ohňostroj. Pak nám někdo zavolal, ať všechno vypneme. Strašně jsme se báli. Někdy nad ránem nám někdo zabušil na dveře. Podíval jsem se klíčovou dírkou a viděl uniformy. Došlo nám, že to je záchrana,“ říká jeden ze zachráněných rukojmích.

Indičtí vyšetřovatelé teď hledají intenzivně stopu, která by je dovedla k pachatelům útoků. Podle politiků za nimi stojí zahraniční teroristické organizace. Mnozí experti ale tvrdí, že komanda, která provedla deset synchronizovaných útoků, mohla pocházet z Indie.

Tři verze původu teroristů

Indické úřady trvají na tom, že útočníci byli islámští radikálové. Podle jedné vyšetřovací verze jsou ze sousedního Pákistánu. Obě země spolu už několikrát bojovaly o území Kašmíru a pákistánská tajná služba v minulosti podporovala tamní povstalce. Údery ale vždy mířily proti symbolům státní moci nebo řadovým Indům. Tentokrát byli terčem i západní cizinci - cíleně Američané, Britové a také židé. Islámábád navíc okamžitě nabídl pomoc a zcela bezprecedentně poslal do Dillí ministra zahraničí a hlavně šéfa rozvědky, aby pomohl s vyšetřováním.

Podle další verze vykazují synchronizované výbuchy, útoky na západní turisty a židy na rukopis al-Káidy - stejně jako špičkově vycvičení teroristé odhodlaní zemřít a precizní plánování. I v případě této stopy by mohlo jít o Pákistánce. Podle člena zásahové jednotky útočníci výborně zacházeli se zbraněmi, přesně házeli granáty. Hotel znali do posledního detailu, věděli například, kudy utéct před příchodem komanda.

Podle třetí verze by jméno organizace, která se k útokům přihlásila - Dekánští mudžáhidové - ukazovalo na indický původ útočníků. Jméno totiž pochází z názvu území ve střední Indii, tradiční muslimské oblasti. V minulosti ale domácí muslimské skupiny tak rozsáhlé útoky nenaplánovaly. „Obličej jim nezakrývaly žádné masky, na sobě měli trička. Bylo jim něco přes dvacet let,“ potvrdil jeden ze členů zásahové jednotky.

Teroristé zaútočili na víc než deseti místech Bombaje. Žádali propuštění všech islámských radikálů z indických věznic. Jejich terčem se staly hlavně symboly bohatství a luxusu a místa oblíbená zahraničními turisty. Indie prožívá podle analytiků dramatickou změnu. Dřívější útoky byly spojené téměř výhradně s Pákistánem. Teď utočí stále častěji domácí skupiny radikalizované mládeže, které jsou přesvědčené, že Indie zabíjí islám.