Čarovné houbičky v Holandsku? Dnes naposledy

Amsterodam - Dnes naposledy si mohou lidé v Nizozemsku legálně koupit halucinogenní houby. Od prosince začne platit nový zákon, který je stáhne z trhu, a zemi známou pro svou liberální pověst o část takovéhoto volnomyšlenkářství připraví. To ale podle zastánců zákazu vůbec nevadí. Vadit by však vládě mohly plánované žaloby pěstitelů hub, kteří do své produkce investovali miliony.

Za zákaz „kouzelných hub“ mohou zahraniční turisté, kteří při nepřiměřené konzumaci halucinogenních hub přišli o život. Například loni Amsterodamem otřásla smrt sedmnáctileté Francouzky, která nejprve snědla houby a potom se z mostu vrhla do jednoho z tamních kanálů. Vláda chce podobným případům nadobro zabránit.

Podle jeho odpůrců ale nový zákon nic neřeší. „Lidé houby nepřestanou používat. Je to jako kdybyste zakázali prostituci. Jestliže to lidé rádi dělají, nepřestanou to vyhledávat. A jiní lidé jim to budou prodávat. Vznikne černý trh, který budou kontrolovat zločinci, a proto je zákaz špatný,“ řekl nizozemský spisovatel a drogový aktivista Gerben Hellinga.

Stát čeká žaloba pěstitelů

Pěstitelé hub, kteří do svých zvláštních továren investovali miliony eur, se navíc nyní chystají žalovat stát. Požadují kompenzace. Podle nizozemské oficiální statistiky má pěstování a prodej halucinogenních hub roční obrat mezi 15 až 25 miliony eur (380 až 632 milionů korun). „Odvětví“ zaměstnává několik set lidí.

Houby pěstované v pološeru velkých hangárů na podloží z kompostu a slámy rostou velmi rychle, a proto se často sklízejí i několikrát denně. Potom se ukládají do umělohmotných nádob po 30 gramech. V Nizozemsku se pak prodávají spolu s různými rostlinnými přípravky ve speciálních obchodech, takzvaných smart shopech, kterých je v zemi kolem 180.

Houby lze koupit ale i v běžných obchodech pro turisty. Cena jednoho balení se pohybuje kolem 15 eur (asi 380 korun) a ročně se jich prodá kolem 1,5 milionu až dvou milionů. Více než 90 procent koupí zahraniční turisté. Jediné, co může zájemce o halucinace potěšit, je fakt, že všechny houby z pultů nezmizí. Přestože se zákaz vztahuje na 186 druhů hub, seznam není vyčerpávající.

  • Halucinogenní houby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/554/55340.jpg
  • Halucinogenní houby autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/554/55339.jpg