Levicová opozice vede v rumunských parlamentních volbách

Bukurešť - V rumunských parlamentních volbách vedou opoziční sociální demokraté - ukazují to předběžné průzkumy u volebních místností. Straně v poslední době stoupala popularita kvůli strachu voličů z dopadů finanční krize. Nová vláda bude muset řešit i reformy požadované Evropskou unií - zejména v oblasti justice.

Sociálnědemokratická strana (PSD), kterou vede bývalý ministr zahraničí Dan Mircea Geoana zatím získala 36 procent z odevzdaných hlasů, ale zřejmě nebude mít potřebnou většinu hlasů v parlamentu. Její největší soupeř, rovněž opoziční, proreformní středopravá Demokratická liberální strana (PD-L), která podporuje prezidenta Traiana Baseska, má 30,5 procenta. Dosud vládnoucí Národní liberální strana (PNL) premiéra Calina Popeska Tariceana už podle předvolebních průzkumů neměla šanci na vítězství. Nyní je podle odhadů na třetím místě s 20 procenty.

Nová vláda bude muset zemi urychleně připravit na důsledky očekávaného poklesu výkonnosti rumunské ekonomiky a nestability na mezinárodních finančních trzích. Jedním z hlavních problémů Rumunska jsou známky „přehřátí“ ekonomiky, která už několik let výrazně roste. Za růstem však stojí zejména silná domácí spotřeba, podporovaná prudkým nárůstem objemu úvěrů, a s tím spojená vysoká inflace. Dalším problémem, s nímž se bude muset nová vláda potýkat, je korupce a prorůstání organizovaného zločinu do nejvyšších míst politiky, na což opakovaně upozorňuje Evropská unie.

Parlamentní volby v Rumunsku
Zdroj: ČT24