Hongkongská nákupní centra jsou před Vánoci poloprázdná

Hongkong - Hongkong je jedním z pilířů světového obchodu a financí a patří mezi lídry v poskytování bankovních, účetních a investičních služeb. Jeho finanční instituce jsou ale úzce vázány na evropské a americké banky. Mezinárodní otevřenost zdejší ekonomiky je výnosná v době prosperity, ale během krizí je metropole velmi zranitelná. Současná finanční krize Západu proto Hongkong zasáhla velmi tvrdě a nákupní centra zejí před Vánoci prázdnotou.

Hongkong je navíc důležitým obchodním článkem mezi Čínou a zbytkem světa. Globální pokles poptávky po čínském zboží způsobený finanční krizí proto devastuje exportní průmysl města.

Za normálních okolností je Hongkong díky nízkým daním nákupním rájem. Necelý měsíc před Vánoci jsou ale obchody města poloprázdné, říká zpravodaj ČT Tomáš Etzler. Zdejší luxusní zboží si už lidé nemohou dovolit a kupují jen to, co je nezbytné. Krize ale kromě drahých obchodů ochromuje i restaurace nebo prodejce levného zboží.

Posledních šest měsíců trápila město finanční krize, nyní je čeká krize hospodářská. Vyhlídky na příští rok jsou proto podle analytiků velmi špatné, to nejhorší podle nich Hongkong teprve čeká. Věří ale, že to tato světová metropole opět překoná - jako se jí to v minulosti podařilo již mnohokrát.

  • Hongkongská obchodní centra jsou kvůli finanční krizi poloprázdná autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/553/55262.jpg
  • Hongkongská obchodní centra jsou kvůli finanční krizi poloprázdná autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/553/55264.jpg