Raketoplán Endeavour úspěšně přistál na letecké základně v Kalifornii

Mys Canaveral (USA) - Americký raketoplán Endeavour se sedmi astronauty na palubě po skončení mise na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) v neděli úspěšně přistál na záložní letecké základně Edwards v kalifornské poušti. Nyní ho čeká nákladná cesta na domovskou základnu na Floridě. Převoz Endeavouru zpět na Floridu bude stát NASA 1,8 milionu dolarů (téměř 36 milionů korun). Přesun bude trvat přibližně týden.

Raketoplán měl původně přistát v Kennedyho středisku na Floridě, ale kvůli silnému větru bylo místo změněno na Kalifornii. Přistání se tak zpozdilo o více než tři hodiny. S posádkou se na Zemi vrátil i Gregory Chamitoff, který byl na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) od letošního května. Velitel letu a pilot Christopher Ferguson musel se strojem dosednout na náhradní ranvej, protože hlavní přistávací dráha se právě modernizuje.

Posádka Endeavouru pracovala na Mezinárodní vesmírné stanici 16 dní. Astronauti stanici připravovali na příští početnější návštěvy svých kolegů. ISS tak například získala druhou toaletu, kuchyň, ložnici a zařízení, které recykluje vodu i z moči. V současnosti na ISS žijí a pracují tři lidé, od příštího roku by se počet obyvatel stanice měl zdvojnásobit.