Severní Korea uzavřela hranice s jihem a ukázala nové Kimovy fotky

Pchjongjang - Severní Korea dnes uzavřela hranici s Jižní Koreou. Už předem to odůvodnila údajnou neustávající konfrontací ze strany Soulu. Prezident I Mjong-bak, který je v úřadu od února, totiž odmítá severu dál poskytovat bezpodmínečnou potravinovou a materiální pomoc a žádá ukončení jeho jaderného programu. KLDR také výrazně omezila vstup jihokorejských zaměstnanců do společné průmyslové enklávy Kesong na severokorejském území, z 90 společných továren vykázala jihokorejské manažery a do práce jich pustila jen asi pětinu - aby se výroba spotřebního zboží nezastavila. Na vjezd na sever Koreje čekají kamiony se surovinami pro tuto zónu. Už minulý pátek přestal jezdit symbolický nákladní vlak přes mohutně opevněnou mezikorejskou hranici a skončily také turistické zájezdy do Kesongu.

Společná výroba v Kesongu vznikla v rámci snah o sbližování korejských států. Místo leží asi 70 kilometrů severozápadně od Soulu a vyrábějí se tu hodinky, boty či kuchyňské vybavení. Severokorejskému vedení odtud plynou stovky milionů dolarů. Pro oba státy je spolupráce výhodná. Jih za své investice získá levnou pracovní sílu a přes 30 tisíc Severokorejců práci. Analytici míní, že KLDR nezajde tak daleko, aby Kesong uzavřela, protože by tím ještě víc poškodila už tak pošramocenou severokorejskou pověst coby spolehlivého obchodního partnera.

Jihokorejští oficiální činitelé minulý týden uvedli, že dosáhli s KLDR dohody, na jejímž základě bude moci v Kesongu nadále pracovat více než 1600 z dosavadních téměř 4200 Jihokorejců. V neděli večer ale KLDR oznámila, že tento počet ještě seškrtá a umožní vstup do Kesongu jen 880 jihokorejským zaměstnancům.

Jižní Korea konfrontaci odsuzuje jako porušení předchozích mezikorejských dohod a tvrdí, že opatření budou bránit výrobě a sníží důvěru trhu. Krok Pchjongjangu přichází několik dnů před plánovaným jednáním KLDR s pěti státy o dohodě týkající se sporného severokorejského jaderného programu. Na jejím základě má KLDR rozebrat svá jaderná zařízení a umožnit v nich inspekce výměnou za rozsáhlou ekonomickou a energetickou pomoc.

Severokorejská televize ukázala nové Kimovy snímky

Severokorejská státní televize dnes zveřejnila nové fotografie Kim Čong-ila. Údajně pocházejí z neděle, kdy severokorejský vůdce navštívil vojenskou jednotku. Jde o další v řadě kroků, jimiž se média snaží vyvrátit spekulace o jeho údajném špatném zdravotním stavu. Podle amerických a jihokorejských rozvědek utrpěl Kim v srpnu a v říjnu dvě mozkové příhody, po nichž částečně ochrnul na levou polovinu těla.

Dnes zveřejněné snímky ukazují Kima oblečeného v zimní bundě, kožešinové čepici, tlustých rukavicích a s tradičními slunečními brýlemi. Na většině fotografií má severokorejský vůdce levou ruku v kapse.

Vydáno pod