Schwarzenberg jedná v Izraeli o českém předsednictví EU

Tel Aviv/Jeruzalém - Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg je na  návštěvě Izraele a palestinských území. Jednal s ministryní zahraničí Cipi Livniovou nebo prezidentem Šimonem Peresem. Mluvili i o nastávajícím českém předsednictví Evropské unii.

Schwarzenberg byl v Izraeli už několikrát, poprvé je ale v zemi na oficiálním jednání. Postupně ho přijali nejvyšší představitelé židovského státu. Při jednání se nevyhnuli ani útokům v Indii, kde zemřelo pět Židů. „Musíme to brát velmi vážně, s terorismem musíme bojovat,“ vyjádřil se při té příležitosti Peres.

Český ministr ale hlavně přijel seznámit Tel Aviv s českými plány během předsednictví Evropské unii. Potvrdil i plány uspořádat první summit EU-Izrael. „Summit je jen třešnička na dortu. Nejdřív ten dort musíme upéct,“ řekl Schwarzenberg České televizi.

Praha chce také prosadit novou dohodu mezi Bruselem a Tel Avivem, podle které by unie otevřela trh pro izraelské výrobky bez ohledu na pokrok v mírovém procesu na Blízkém východě. Polovina členských zemí EU s tím ale nesouhlasí.

Vydáno pod