U letiště v Bangkoku explodovala bomba

Bangkok - Před vnitrostátním letištěm v Bangkoku, které obsadili protivládní demonstranti, dnes vybuchla bomba. Exploze zranila 13 lidí. Jde už o třetí podobný útok za poslední dva dny, kdy si neznámí útočníci vybrali za terč protivládní demonstranty.

Nálož vybouchla mezi demonstranty před vnitrostátním letištěm Don Muang v Bangkoku časně ráno v úterý místního času. Zraněno je 13 lidí. Tři lidé přitom utrpěli vážná zranění. Vnitrostátní letiště Don Muang i mezinárodní letiště Suvarnabhumi v Bangkoku už sedmým dnem blokují stoupenci opozičního Lidového spojenectví pro demokracii (PAD), jejichž cílem je svrhnout vládu premiéra Somčaje Vongsavata.

V Bangkoku kvůli blokádě letiště uvázly desítky tisíc turistů. Demonstranti po jednání s aerolinkami alespoň dovolili odletět 88 prázdným letadlům, která pomohou odvézt turisty z ostatních letišť v Thajsku.

Thajsko kvůli demonstrantům prodělá

Thajsko by podle redaktorky ČT Michaely Hergetové mohlo na současné politické krizi prodělat. Cizince současné střety vlády a demonstrantů odrazují, turismus je přitom pro thajské hospodářství zásadní. Tvoří totiž 6 procent jeho hrubého domácího produktu. Analytici hrozí, že by se do Thajska příští rok vydala jen asi polovina turistů, co sem jezdila dosud. Letos navštívilo tuto zemi asi 15,5 milionu turistů. Jejich poloviční úbytek by znamenal milion nezaměstnaných lidí. Vláda proto chystá finanční balíček na pomoc podnikatelům působících právě v turismu.