Nálož na thajském letišti zabila jednoho z demonstrantů

Bangkok - Nálož, která v pondělí vybuchla mezi demonstranty u thajského vnitrostátního letiště Don Muang v Bangkoku, si vyžádala jeden lidský život. Explozi nepřežil jeden z protestujících. Dalších 22 lidí bylo zraněno. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na zástupce záchranné služby. Jednání thajského ústavního soudu, které má rozhodnout o osudu vládní koalice, bylo mezitím kvůli protestům vládních stoupenců před soudní budovou přesunuto na jiné místo.

Thajská televize uvedla, že explozi pravděpodobně způsobil granát, který byl mezi demonstranty vystřelen z nadjezdu nedaleko letiště. Jde už o třetí podobný útok za poslední dva dny, kdy si neznámí útočníci vybrali za terč protivládní demonstranty.

Vnitrostátní letiště Don Muang i mezinárodní letiště Suvarnabhumi v Bangkoku už týden blokují stoupenci opozičního Lidového spojenectví pro demokracii (PAD), jejichž cílem je svrhnout vládu premiéra Somčaje Vongsavata.

Poslední slovo v současné krizi by mohl mít thajský ústavní soud, který projednává případ žaloby, podle níž se tři hlavní strany vládní koalice v roce 2007 dopustily volebních podvodů. Rozhodnutí soudu má padnout během dnešního dne. Očekává se, že nařídí rozpuštění premiérovy Strany lidové moci (PPP) a jejích dvou koaličních partnerů.