Rentgenový dalekohled by měl přispět k dalšímu poznání vesmíru, na jeho vývoji se podílí i Češi

Praha - Vědci z USA, Německa, Itálie, Velké Británie, Japonska, Ruska a České republiky jednají ode dneška v Praze o nových technologiích, které budou využity pro společný projekt obřího rentgenového dalekohledu IXO (International X-ray Observatory). Právě čeští vědci by pro projekt měli vyvinout speciální optiku.

Dalekohled bude do vesmíru vynesen pravděpodobně americkou raketou kolem roku 2020. Očekává se, že přinese nové poznatky o vesmíru, protože bude mít mnohem větší dosah než předešlé dalekohledy. „Umožní nám podívat se do vzdálených míst ve vesmíru, kde se děje něco zajímavého, např. kde se vyskytují extrémně silná magnetická pole nebo vysoké teploty,“ vysvětluje René Hudec, vědec Astronomického ústavu AV ČR.

Na projektu spolupracují americká NASA, evropská ESA a japonská JAXA, rozpočet se odhaduje na 5,5 miliard dolarů. Dalekohled by měl být podle plánu vypuštěn do vesmíru kolem roku 2020 a jeho životnost by měla být minimálně patnáct let.

„Technologie se teprve vyvíjí a bude trvat ještě několik let, než budeme moci vyrobit všechny komponenty. Zařízení bude fungovat v rentgenovém rozsahu a bude mít rozměry jako velká budova,“ popisuje detaily projektu profesor na University of Leicester Richard Willington.

Česká republika se letos stala členem ESA a její vědci mohou zásadně přispět ke zdaru projektu. Měli by se hlavně podílet na vývoji optiky pro dalekohled, v tomto oboru mají totiž velkou tradici: „Těmito technologiemi se u nás zabýváme asi čtyřicet let, je zde celá řada týmů, které se jejich vývojem zabývají. Nyní je chceme otestovat, abychom zjistili, která technologie bude nejvhodnější,“ dodává René Hudec.

Vydáno pod