Saddámův bratranec dostal druhý trest smrti

Bagdád - Bratranec svrženého iráckého prezidenta Saddáma Husajna byl dnes podruhé odsouzen k trestu smrti. Alí Hasan Madžíd, přezdívaný Chemický Alí, dostal nejvyšší trest za potlačení šíitského povstání v 90. letech. Poprvé byl přitom odsouzen k smrti za genocidu Kurdů, trest ale dosud nebyl vykonán.

Soudce udělil trest smrti Madžídovi za to, že se aktivně podílel na zásahu proti šíitům, kteří v roce 1991 povstali proti vládě na jihu Iráku. V té době byl Chemický Alí ministrem vnitra. Vládní jednotky proti povstalcům zasáhly, zemřelo přitom přes 100 tisíc šíitů. Kromě Madžída dnes dostal trest smrti Abdal Ghaní Abdal Ghafúr, který v době povstání vedl vládní stranu Baas v jihoirácké provincii Basra, tedy v dějišti povstání.

Madžíd už jednou dostal trest smrti za masakr Kurdů v roce 1988, kdy nakázal použít proti Kurdům chemické zbraně. Tehdy v důsledku toho zemřelo 180 tisíc lidí. Proto se dodnes přezdívá Madžídovi Chemický Alí.

Madžíd nebyl dosud popraven, protože prezident a dva viceprezidenti zdrželi o půl roku podpis rozsudků a vláda stále trvá na tom, že mají být oba verdikty vykonány současně.