Izrael pohřbil židovské oběti bombajského masakru

Jeruzalém - Izrael se dnes rozloučil s oběťmi teroristického útoku na židovské centrum v indické Bombaji. Ceremonie se spolu s tisíci lidmi zúčastnil i prezident Šimon Peres, ministr obrany Ehud Barak a opoziční vůdce Benjamin Netanjahu. Smuteční průvod se vydal z přísně ortodoxní osady Kfar Chabad u Tel Avivu, která patří hnutí Chabad Lubavič, do Jeruzaléma.

Bombajské centrum židovského chasidského hnutí Chabad Lubavič se stalo minulý týden jedním z terčů útoku islamistických teroristů údajně se základnou v Pákistánu, při němž přišlo o život podle oficiálních údajů 188 lidí. Po dvoudenním obléhání centra bylo v jeho sídle nalezeno šest mrtvých. Mezi nimi byl mimo jiné manželský pár, který středisko vedl - devětadvacetiletý rabín Gavriel Holtzberg a jeho o rok mladší žena Rivka, americký žid Arje Leibiš Teitelboim a mexická židovka Norma Schwartzblattová-Rabinowitzová.

Jeden z vedoucích představitelů hnutí Moše Kotlarski řekl při smutečním obřadu, že by židovské centrum v Bombaji mělo být zrestaurováno, pojmenováno po zabitém manželském páru Holtzbergových a znovu uvedeno do provozu. Na adresu přeživšího synka Holtzbergových pak prohlásil: „Už nemáš otce ani matku, kteří by tě mohli obejmout a políbit. Nyní jsi dítětem celého národa Izraele.“ Také prezident Peres v proslovu poukázal na utrpení, jímž musel projít Moše Holtzberg, a řekl, že celý svět a samozřejmě židovský národ potřebuje odpověď na otázku položenou dvouletým dítětem: Kde je moje maminka? Během pobožnosti vyzval Peres k celosvětovému boji proti teroru.

Ostatky šesti židovských obětí, které útok zastihl právě v době modliteb, byly v pondělí večer přepraveny letadlem izraelských vzdušných sil na mezinárodní letiště Ben Gurion u Tel Avivu. Na palubě byl i dvouletý rabínův syn Moše, který se vrátil z Indie jako sirotek. Spolu s ním přiletěla jeho indická chůva, která ho hned na počátku útoku vynesla z domu a jíž izraelské úřady dovolily přicestovat do země s chlapcem a jeho prarodiči Rosenbergovými.