NATO zabránilo dvěma pirátským útokům v Adenském zálivu

Mogadišo - Somálští piráti propustili jemenskou nákladní loď, kterou unesli minulý týden. Požadované výkupné ale nedostali. Loď se údajně dostala na svobodu díky vyjednávání mezi piráty, místními úřady a klanovými vůdci. Útoky pirátů v okolí somálského pobřeží přesto neustávají. Od úterka se jejich cílem stalo nejméně šest lodí. Plavidla NATO zabránila v Adenském zálivu hned dvěma pirátským útokům. Francouzská válečná loď zase s pomocí bojového vrtulníku překazila pokus pirátských člunů obsadit výletní loď.

Somálští piráti si věří stále víc. Naposledy to prokázali, když ve dvou malých člunech zaútočili na výletní loď Nautica s více než 600 pasažéry a 400 členy posádky na palubě. Loď na cestě z Říma do Singapuru ostřelovala šestice pirátů z ručních zbraní, Nautica jim ale bez větší újmy dokázala ujet.

Plavidla NATO zabránila v Adenském zálivu hned dvěma pirátským útokům. Při prvním italský torpédoborec zahnal nejméně desítku plavidel, která se pokoušela zajmout pětici obchodních lodí. Podle NATO šlo zatím o největší koordinovaný pirátský útok. Francouzská válečná loď zase s pomocí bojového vrtulníku překazila pokus pirátských člunů obsadit výletní loď s víc než čtyřmi stovkami turistů a dvěma sty členy posádky. Piráti také v noci na dnešek propustili zadržovanou jemenskou nákladní loď.

Jemenské plavidlo unesli minulý týden a propustili je, aniž jim bylo zaplaceno výkupné. Propuštění lodi je výsledkem úspěšných jednání mezi regionálními úřady a místními klanovými vůdci a piráty. Loď již odplula ze somálského přístavu Eyl a míří do Jemenu. „Posádka je v pořádku a žádné výkupné placeno nebylo,“ prohlásil státní ministr vlády autonomního regionu Puntland Ali Abdi Aware. Posádku lodi, která veze náklad pro jemenský ostrov Sokotra, tvoří sedm mužů. Piráti ji zadržovali osm dní.