Pod zámkem ve Veselí nalezli archeologové torzo mohutného dřevěného hradu

Veselí nad Moravou (Hodonínsko) - Archeologové našli při výzkumu na nádvoří zámku ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku četné pozůstatky po mohutném dřevěném hradu. Objekt, o jehož existenci se dosud jen spekulovalo, stál na místě současného zchátralého zámku v polovině 13. století. Dřevěných částí hradního komplexu se našlo nebývale mnoho, řekl dnes archeolog David Merta ze společnosti Archaia.

Z hradu se zachovaly základy staveb, podlah, plotů a palisád. Podle archeologů nemá nález co do množství zachovaných dřevěných částí v České republice obdoby. Je významný z pohledu doposud nejasné představy o zakládání, vzhledu a stavebním vývoji těchto hradů, zdůraznil Merta. Dřevěné základy se v podmáčeném prostředí zachovaly patrně proto, že byly neprodyšně zakryty dlažbou.

Na místě středověkého objektu nyní stojí zchátralý renesančního zámek. Do pěti let by se měl změnit v luxusní hotel s muzeem a kongresovým centrem. Objekt čeká rekonstrukce, která přijde na více než 200 milionů korun. Zámek byl původně sídlem rodiny Chorinských. Komplex jim byl zabaven po druhé světové válce na základě dekretů tehdejšího prezidenta Edvarda Beneše. Od té doby chátral.

„Je na zvážení investora, zda některé obnažené dřevěné části hradu nechá odhalené jako turistickou zajímavost,“ doplnil Merta. Záchranný výzkum bude pokračovat v příštím roce.

Vydáno pod