Skončily rusko-venezuelské manévry, pokračovat se bude v Severním moři

Caracas - Venezuela a Rusko ukončily námořní manévry v Karibském moři. Cvičení nazvané VenRus 2008 bylo vůbec první podobnou akcí v oblasti označované jako zadní dvorek Spojených států. Do akce, která nemá od studené války obdoby, se zapojily čtyři ruské lodě, včetně atomového raketového křižníku Petr Veliký. Venezuelská strana vyslala asi deset fregat a hlídkových lodí. Cvičení se konalo v době zvýšeného napětí mezi Moskvou a Washingtonem, jejichž vztahy jitří plány USA vybudovat protiraketový štít ve východní Evropě.

Venezuelská i ruská televize odvysílaly záběry, na nichž se venezuelští námořníci loučí s ruskými kolegy. Ceremoniál ukončení manévrů provázel i mohutný ohňostroj. Ruské lodě by se měly vrátit v příštích dnech do vlasti. Obě země se dohodly na organizování podobných vojenských cvičení v Severním moři.

Lodě provedly operace, které měly prověřit jejich schopnost zapojit se do boje proti terorismu a proti pašování drog. Prověřovala se také protivzdušná obrana a sledování, pronásledování a zajetí narušitelského plavidla. Cvičení se zúčastnil také stíhač ponorek Admiral Čabaněnko a další doprovodné lodě s asi 1600 příslušníky námořní pěchoty na palubě. Venezuelské námořnictvo, které je podstatně slabší, vyslalo asi deset fregat a hlídkových lodí s asi 700 vojáky námořní pěchoty a vyčlenilo i letku stíhaček.

Ruská flotila nyní míří do Panamy. „Ruský torpédoborec-stíhač ponorek Admiral Čabaněnko zakotví od 5. do 10. prosince v námořní základně Rodman v Panamské republice,“ oznámil dnes mluvčí ruského námořnictva Igor Dygalo.    

Základna Rodman poblíž přístavu Balboa leží na tichooceánské straně Panamského průplavu, který musí Admiral Čabaněnko nyní proplout. Základna sloužila americkému námořnictvu až do roku 1999, kdy byla předána Panamě. „Bude to poprvé od druhé světové války, co ruské vojenské plavidlo propluje Panamským průplavem,“ poukázal Dygalo na druhý primát události.    

Tiskové agentury AP i AFP shodně hodnotí plavbu Admirala Čabaněnka do Rodmanu jako „symbolické promítnutí ruských ambicí do tradičně americké sféry vlivu“.

Rusko-venezuelské námořní cvičení
Zdroj: ČT24