Vondra v Berlíně: ČR v čele unie může skeptiky příjemně překvapit

Berlín - Česká republika může skeptiky svého nastávajícího předsednictví Evropské unii jen příjemně překvapit. Řekl to český vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS) při dnešním setkání s bavorskou kolegyní Emilií Müllerovou v Berlíně. Bavorská ministryně pro evropské záležitosti je prý ohledně českého předsednictví optimistická.

Na dotaz, zda sdílí názory některých svých kolegů skeptických vůči České republice, vyjádřila ministryně v nové bavorské vládě Horsta Seehofera v rozhovoru pro Českou televizi přesvědčení o úspěšném předsednictví v první polovině nadcházejícího roku. „Věřím, že české předsednictví bude úspěšné, že Češi budou dobrými předsedy a že výsledky ukážou, že tomu tak bylo,“ řekla Müllerová.

Ferber: Půjde o promarněný čas

Europoslanci za CSU Markus Ferber a Ingo Friedrich koncem října vyslovili pochybnosti, zda může Praha svou předsednickou roli zvládnout s euroskeptickým prezidentem v čele státu a s nestabilní vnitropolitickou situací. Ferber vyslovil obavu, že půjde o promarněný čas a Friedrich dokonce naznačil, že by si Česko v případě pokračujících vnitropolitických sporů mělo prohodit předsednictví se Švédskem, které má EU předsedat ve druhé polovině příštího roku.

„To je takové cvičení. Odehrává se vždy, když se nějaká další země chystá na předsednictví. Jednou jsou to obavy, že to bude parní válec, podruhé, že to je malá země, potřetí, že to bude nějaký potížista,“ komentoval skeptické hlasy Vondra, který do Berlína přijel německé politiky informovat o prioritách českého předsednictví. „Můžeme jen překvapit příjemným způsobem,“ vyvodil vicepremiér.

Podle berlínské zpravodajky ČT Hany Scharffové se kritika CSU v posledních týdnech zmírnila, zůstává ale určitá skepse. „Odborníci také doporučují českým politikům, aby zařídili Česku v zahraničním tisku i pozitivní reklamu - nejen skeptický hlas Václava Klause,“ říká Scharffová.

Němci se ptají na euroskeptického Klause

Už v úterý večer Vondra předestřel priority českého předsednictví na uzavřeném setkání se členy Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP). Připustil, že dotazy Němců se často týkají euroskeptických názorů českého prezidenta Václava Klause a jeho odmítavého postoje k Lisabonské smlouvě.

Vondra vyjádřil přesvědčení, že názory prezidenta by neměly české předsednictví zkomplikovat. „Koneckonců všichni jsme snad rozumní lidé a uvědomujeme si, že jde o renomé a prestiž země v zahraničí,“ poznamenal. Jeho bavorská kolegyně poznamenala, že EU potřebuje konstruktivní kritiku, ale důležitá je její přiměřenost.

Strážci rozumného hospodaření

Vondra řekl, že podobné postoje mají Německo a Česká republika k opatřením na podporu ekonomického růstu. Obě země jsou podle něj „dobrými hospodáři“ a „strážci rozumného hospodaření v Evropě“. Obě jsou si podle něj vědomy nutnosti fiskální disciplíny.

Rozdílné názory naopak panují v souvislosti s ochranuou pracovního trhu, kterou Berlín nadále hodlá uplatňovat vůči východním sousedům. „Německo má v září volby. Prostě chybí politická odvaha se k tomu postavit čelem. Je to škoda,“ řekl místopředseda české vlády.

Bavorská politička záležitost odmítla rozvádět s poukazem na to, že jde o záležitost spolkové vlády, která podle ní nepochybně najde „dobré řešení“.

Vláda kancléřky Angely Merkelové přitom už rozhodla, že požádá EU o pokračování ochrany německého pracovního trhu až do roku 2011. Výjimku budou mít od 1. ledna jen vystudovaní vysokoškoláci. Heslem českého předsednictví přitom bude „Evropa bez bariér“.