Zimbabwe žádá kvůli epidemii cholery o pomoc mezinárodní společenství

Harare - Zimbabwská vláda požádala mezinárodní společenství o pomoc v boji s epidemií cholery. Ta si už podle OSN vyžádala téměř 600 mrtvých. Nemoc se přitom dá vyléčit. Kvůli nefunkčnímu zdravotnictví a nedostatku pitné vody ale cholera ohrožuje životy přes 12 a půl tisíce tisíce nakažených lidí.

Epidemie se pomalu stává mezinárodní hrozbou. Tisíce lidí opouštějí své domovy v Zimbabwe a hledají záchranu před cholerou u lékařů v sousední Jihoafrické republice. Lékař z této země Mulimisi Ramavhuja říká: „Lidé sem přicházejí, protože na jejich straně hranice jim nikdo nepomůže. Kdyby se tam o ně někdo postaral, nešli by dehydrovaní a vyčerpaní tak daleko až sem.“

Běžně léčitelné průjmové onemocnění se už objevilo jak v Jihoafrické republice, tak v sousedním Mozambiku a Botswaně. Jihoafrické úřady varovaly před používáním vody z příhraniční řeky Limpopo infikované bakteriemi cholery. Další ohnisko je kolem Harare. V metropoli navíc voda neteče, protože úřady nemají chemikálie na její úpravu.

„Je to obrovský problém. Přes 11 tisíc nakažených není malé číslo. Jen tady v Harare, v hustě obydlených oblastech, podporujeme osm nemocnic. Některé z nich už léčí pouze choleru,“ uvedl Robin Waudo, mluvčí Mezinárodní výboru Červeného kříže.

Zimbabwská vláda se odhodlala k neobvyklému kroku, požádala západní humanitární organizace o pomoc. Jejich práci přitom obvykle nevítá. Právě Západ a jeho sankce kabinet obviňuje z krize. Sankce jsou ale namířené proti prezidentovi Mugabemu a jeho nejbližším spolupracovníkům. Největším problémem je zruinovaná ekonomika a nefunkční zdravotní systém, který nemá dost lidí ani léků. Poslední protesty několika desítek lékařů policie v Harare rozehnala.

Zimbabwe
Zdroj: ČT24