Kanadský premiér Harper chce zabránit pádu vlády

Ottawa - Kanadský konzervativní premiér Stephen Harper použije všechny "zákonné prostředky", aby zablokoval plán opozičních stran svrhnout jeho menšinovou vládu. Informuje o tom agentura Reuters. Harperovu vládnímu kabinetu, který není u moci ani dva měsíce, chtějí v parlamentu vyslovit nedůvěru opoziční Liberální strana, Nová demokratická strana a Quebecký blok. Tyto strany chtějí poté zformovat novou koaliční vládu.

Harper, kterému je soustavně vyčítáno, že neřeší současnou ekonomickou krizi, dnes v televizním projevu řekl: „V časech, jako jsou ty nynější, koalice se separatisty nemůže Kanadě pomoci. Dnes vám slibuji, že kanadská vláda použije všechny zákonné prostředky, aby ochránila naši demokracii, aby ochránila naše hospodářství, aby ochránila Kanadu.“

Očekává se, že Harper dnes požádá kanadskou generální guvernérku Michaëlle Jeanovou, která je osobní zástupkyní hlavy kanadského státu, aby dočasně zastavila činnost parlamentu. To by mohlo trvat až do konce příštího měsíce. Do té doby by Harper mohl sestavit balíček pro oživení kanadského hospodářství, kterého se nynější krize také dotkla.