Dalajlama vystoupí před poslanci Evropského parlamentu

Praha - Nejvyšší tibetský duchovní představitel dalajlama dnes vystoupí před poslanci Evropského parlamentu. Europarlament jej pozval při příležitosti Evropského roku mezikulturního dialogu. Dalajlama promluví o všech tématech, která jsou mu blízká - například o principech lásky, nenásilí, tolerance a soucitu, o budhistickém učení, jeho soužití s křesťanstvím a dalšími náboženstvími, lidských právech v Číně a podobně.

Europoslanci vesměs projevují o vystoupení dalajlamy velký zájem. Jedním z důvodů je, že jde o jednoho z nejvýznamnějších náboženských představitelů, který kdy na plénu europarlamentu vystoupil. Navíc má i ve světě obrovský kredit. Pro europoslance jde o jedinečnou příležitost, jak se s ním setkat, vyslechnout jeho názory, a také otevřeně podpořit Tibet.

Setkání s dalajlamou přichází několik měsíců po olympiádě

Ještě na jaře se však někteří politici snažili od dalajlamy distancovat. Konkrétně v Německu se žádný z vrcholných politiků nechtěl s tibetským duchovním vůdcem setkat. Po olympiádě však už setkání s dalajlámou není tak citlivé, jako bylo před ní, a tak i europoslanci jsou k dalajlámovu projevu vstřícnější.

Čína je pro EU významným obchodním partnerem, tím pádem i otázka Tibetu je dosti choulostivá. Například na pravidelných schůzkách ministrů zahraničí se Tibet příliš často neskloňuje, což se projevovalo letos na jaře při protičínském povstání v Tibetu, kdy unie chodila kolem horké kaše. Šéfové diplomacie nakonec vyzvali k ukončení represí a zahájení dialogu o kulturních a náboženských právech Tibetu. Unie ale odmítla bojkot olympiády a nechala na jednotlivých státnících, aby zvážili svou účast na ní. Evropský parlament byl v tomto postoji přísnější a k bojkotu vyzval olympiády.

Odložení summitu EU s Čínou o finanční krizi

Ještě v Praze vyjádřil dalajlama zklamání z odložením summitu Číny s Evropskou unií. Ten se měl uskutečnit v pondělí a byl odložen na neurčito na žádost Číny kvůli plánovanému setkání dalajlamy s francouzským prezidentem Nikolasem Sarkozym. Také evropští politici nad tímto aktem vyjádřili velké zklamání, protože se mělo jednat o kolektivní řešení společné krize. Někteří to považují za důkaz, že Pekingu více záleží na odrážení kritiky kvůli Tibetu a na izolaci dalajlamy, než na spolupráci s Evropskou unií v boji proti globální ekonomické krizi.