Izraelská armáda vystěhovala sporný dům v Hebronu

Jeruzalém - Šest stovek izraelských vojáků dnes násilně vystěhovalo dvě stě židovských osadníků ze sporného domu v Hebronu na západním břehu Jordánu. Osadníci se tam nastěhovali loni v březnu, podle izraelských úřadů jim ale budova nepatří. Spor o dům rozněcuje vášně mezi osadníky a Palestinci ve městě už několik týdnů. Dnešní akci předcházely násilné střety s Palestinci, nicméně při vyklízení domu byl odpor minimální; zranění ale utrpělo osm lidí. Použit byl i slzný plyn. Už ve středu izraelská armáda prohlásila oblast kolem domu za uzavřenou vojenskou zónu, židovští osadníci ale odmítali poslechnout rozhodnutí soudu a vystěhovat se.

Násilnosti následovaly i po vyklizení sporného domu, které samo o sobě trvalo pouhých pět minut. Izraelská média informovala o útocích na Palestince. Několik desítek maskovaných osadníků zapálilo večer dům jedné palestinské rodiny a nejméně 15 automobilů. Dva Palestinci utrpěli vážná střelná zranění. 

Izrael se obává rozšíření násilí

„Na jaře 2007 jsem opravoval dům pro svou rodinu. Izraelští osadníci mě napadli a náš dům obsadili s tvrzením, že ho koupili. Stěžoval jsem si na ně policii. Soudci jim nařídili vystěhování a potvrdil to i nejvyšší soud,“ stěžuje si palestinský majitel domu Faiz Al-Rajabi.

Zastal se ho i palestinský prezident Mahmúd Abbás: „Izraelská vláda si musí uvědomit, že má povinnost těmto zločincům zabránit v neustálých útocích na palestinské občany.“ Izraelské úřady trvaly na soudním rozhodnutí o vystěhování. Prezident Šimon Peres chování osadníků ostře odsoudil jako poškozování izraelského státu.

Izraelské ministerstvo obrany se nyní obává, že napětí se z Hebronu rozšíří do dalších oblastí Předjordánska. Podle ministra Ehuda Baracka po vyklizení bude dům střežit armáda, dokud o majiteli nerozhodne soud. Osadnickou mládež, která se střetávala s Palestinci a izraelskými vojáky, označil za „nezodpovědnou“.

V Hebronu se 150 tisíci palestinskými obyvateli přebývá asi 600 židovských osadníků. Město je rozděleno na dvě části pod palestinskou a izraelskou kontrolou. Je důležitým poutním místem Židů i muslimů.