Evropská unie chce, aby benzinky zachycovali škodlivé výpary

Brusel - Čerpací stanice v celé Evropské unii by měly být v budoucnu povinně vybaveny zařízením, které umožňuje zachytávat škodlivé výpary uvolňované při čerpání paliva. Počítá s tím návrh, který dnes představila Evropské komise. Tyto technologie umožňují zachytit přes 85 procent výparů obsahujících benzen, které způsobují rakovinu a které mají negativní dopady na životní prostředí.

„Tento návrh zlepší zdraví evropských občanů,“ řekl eurokomisař pro životní prostředí Stavros Dimas. Podle něj totiž umožní snížit emise dvou škodlivých látek - přízemního ozonu a benzenu. „Z hlediska tuzemského provozovatele čerpacích stanic neznamená návrh Evropské komise žádnou novou povinnost,“ tvrdí předseda představenstva Společenství čerpacích stanic Ivan Indráček. Česko je totiž jednou ze zemí, kde jsou zařízení zachycující škodlivé výpary instalována již od ledna 1999.

Funkčnost zařízení je pravidelně kontrolována. „Dlouhodobý průměrný obsah benzenu je v námi prodávaných benzinech asi 0,6 procenta,“ doplnil generální sekretář České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Miloš Podražil. Norma je přitom jedno procento.

Pro některé menší pumpy opatření neplatí 

Opatření by se mělo podle komise vztahovat na pumpy s roční kapacitou přes 500 krychlových metrů v případě, že jde o nově budovaná či významným způsobem přestavovaná zařízení. Zachycovat škodlivé výpary budou muset i všechny stanice, které stojí pod obytnými domy, a to bez ohledu na jejich velikost a kapacitu.

Požadované technologie jsou podle komisu už nainstalovány na stanicích v polovině členských států Evropské unie. Návrh by to rozšířil na všechny státy. O návrhu teď bude rozhodovat Evropský parlament a Rada EU zastupující členské státy „sedmadvacítky“.