Irák definitivně schválil bezpečnostní dohodu s USA

Bagdád - Irácká prezidentská rada schválila irácko-americkou bezpečnostní dohodu. Je to poslední tečka za přijetím dokumentu, který stanoví nejzazší termín odchodu amerických vojáků z Iráku na konec roku 2011 a upravuje podmínky dalšího pobytu amerických vojsk v Iráku. Za významný úspěch pro Spojené státy a Irák označila stvrzení bezpečnostní dohody mluvčí Bílého domu Dana Perinová.

Prezidentská rada zároveň schválila dlouhodobou dohodu definující kulturní, hospodářské a bezpečnostní vztahy mezi Irákem a USA. Oba dokumenty nyní oficiálně nabudou platnosti po výměně diplomatických nót, uvedli ve společném prohlášení americký velvyslanec v Iráku Ryan Crocker a vrchní velitel amerických sil v Iráku generál Ray Odierno.

Prezidentská rada, kterou tvoří prezident, Kurd Džalál Talabání, a dva viceprezidenti, šíita Ádil Abdal Mahdí a sunnita Tárik Hášimí, musí jednomyslně stvrdit všechny legislativní normy přijaté parlamentem, nebo je vrátit zákonodárnému sboru. Bezpečnostní dohodu schválili poslanci výraznou většinou 27. listopadu, po měsících sporů a dohadů, které přetrvávaly až do posledního okamžiku před hlasováním.

Irácko-americkou bezpečnostní dohodu od začátku podporovaly hlavní šíitský a kurdský blok v parlamentu, vláda ale usilovala o co nejširší podporu všemi hlavními parlamentními skupinami, včetně sunnitů. Sunnitský blok se snažil vymoci si za podporu dohody ústupky na vládních partnerech, přičemž nakonec prosadil svůj hlavní požadavek: závazek potvrzení dohody formou referenda. To se má konat 30. července příštího roku a teprve jeho výsledek má definitivně rozhodnout o platnosti dohody.

Podle aktuálních údajů Pentagonu, citovaných agenturou AFP, je nyní v Iráku rozmístěno 146.000 amerických vojáků. Jejich misi v Iráku kryje mandát OSN, který ale vyprší 31. prosince.

I dnes zabíjeli v Iráku sebevražední atentátníci

Nejméně 17 lidí, včetně dvou amerických vojáků, bylo dnes v Iráku zabito a na 156 zraněno při třech sebevražedných útocích. Atentátníci s náložemi nastraženými v automobilech zaútočili ve Fallúdži v centrální části země, která byla baštou protiamerického odporu, a později také ve městě Mosul na severu země.

Irácká armáda dnes také oznámila nález čtyř hromadných hrobů v severoirácké provincii Dijála, z nichž bylo exhumováno 80 těl. Hroby byly v minulých třech dnech objeveny ve dvou šíitských vesnicích u správního střediska Bákubá a ostatky byly do nich uloženy pravděpodobně před rokem, uvedla agentura Reuters. Irácké bezpečnostní síly často nalézají masové hroby, z nichž většina pochází z let 2006 a 2007, kdy sektářský konflikt přivedl Irák na pokraj občanské války.