Polský prezident má možná zaděláno na titul smolař roku

Tokio - Neuvěřitelná smůla provází polského prezidenta Lecha Kaczyńského při cestě po Asii. Porouchalo se mu letadlo, nepřijal ho japonský císař Akihito a novináři u něj doma mluví o blamáži. Vše přitom má jednoduché vysvětlení: vládní stroj ruské výroby selhal v třeskutém mrazu, domluvenou schůzku zase zhatilo císařovo zdraví.

Stroji TU-154 v Mongolsku zamrzla křídla. Zachránit mohl polskou hlavu státu druhý vládní stroj, ten byl ale na opravě v Moskvě. A tak se osud Kaczyńského ocitl v mongolských rukou. Na nový letoun čekal osm hodin a do Japonska přiletěl až pozdě v noci.

Japonský císař Akihito ale kvůli zdravotním problémům setkání s Kaczyńským odvolal - poprvé v japonských dějinách císaře nahradil zvláštní vyslanec. Kaczyński tak přišel o hlavní bod své návštěvy a neskrýval své zklamání. „Císařův vyslanec předal osobní dopis a kytici jako výraz smutku, že se s polským prezidentem nesetkal,“ uvedla polská velvyslankyně v Japonsku Jadwiga Radowiczová.

Polský tisk Kaczyńského nešetřil. Označil ho za prezidenta bez letadla. Alespoň jednu dobrou věc smolná cesta přinesla: polské úřady už zcela vážně chtějí nastartovat výběr nákupu moderních vládních letadel.

Vydáno pod