NASA pro technické problémy odložila vyslání sondy k Marsu

Houston (USA) - Technické problémy odsunuly odlet nové vědecké mise na Mars, rozhodl o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír. Sonda, která měla za úkol hledat stopy po životě na červené planetě už příští podzim, se vydá na cestu až na konci roku 2011.

Na Marsu už operují roboti Spirit a Opportunity, nový program NASA - Mars Science Laboratory - pracuje na jejich náhradě. Tou by právě měla být šestikolová sonda o velikosti terénního vozu, na Mars by měla donést dokonalejší laboratoř a zpět přinést důkazy o existenci života na této planetě. K cestě potřebuje 9 měsíců, pracovat má 2 roky, na rozdíl od původních robotů je schopná urazit delší vzdálenosti po povrchu Marsu a taky využívá nový typ pohonu.

„Navzdory zpoždění práce na misi pokračují dobře, jedinou výjimkou je problém s motorem,“ konstatuje organizátor mise Mike Griffin. Program Mars Science Laboratory bude NASA stát skoro 2 a půl miliardy dolarů, odklad nové mise ho ještě o dalších 400 milionů prodraží.

Přesto se to úřadu vyplatí, údajně totiž umožní další zdokonalení přístrojů. Vzhledem k výši nákladů si NASA nemůže neúspěch dovolit. Přestože technické problémy prý úřad vyřeší už za několik měsíců, start sondy v původním termínu nestihne, ten je totiž možný vždy po 26 měsících.

Vydáno pod