Severní Korea chce údajně vyloučit Japonsko z jaderných rozhovorů

Soul - Severní Korea nechce u příštích šestistranných rozhovorů o odzrojování zástupce Japonska, uvedl podle agentury AP jeden nejmenovaný mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí. Cílem debat je ukončení severokorejského jaderného programu. Důvodem tohoto kroku je pravděpodobně neochota Japonska poskytnout Severní Koreji hospodářskou pomoc.

„Nebudeme považovat Japonsko za jednu z účastnických stran rozhovorů, ani s ním nebudeme jednat, i kdyby se nestydatě a troufale objevilo v konferenční místnosti,“ citovala ministerského představitele severokorejská státní agentura KCNA.

Podle agentury AP jde očividně o reakci Pchjongjangu na odmítnutí Japonska poskytovat Severní Koreji pomoc výměnou za její ochotu zastavit své jaderné aktivity. Varování severokorejského ministerstva zahraniční zaznělo dva dny před plánovaným dalším kolem šestistranných jednání v Pekingu, které má rozhýbat zablokované rozhovory.

Dokud se neobjasní únosy Japonců, nebude pomoc

Japonsko se odmítlo připojit ke čtyřem dalším státům - Jižní Koreji, USA, Číně a Rusku - v poskytování hospodářské, potravinové a humanitární pomoci Pchjongjangu za jeho odzbrojování, dokud Severní Korea neobjasní únosy více než desítky Japonců v 70. a 80. letech minulého století.

Severní Korea v roce 2002 přiznala únos třinácti japonských občanů a dovolila pěti z nich vrátit se domů. Zbylých osm podle Pchjongjangu zemřelo. Japonsko nicméně požaduje důkazy o jejich smrti a vyšetření dalších podezření na únosy.

Japonsko a Severní Korea dosáhly v létě průlomové dohody, v níž se Pchjongjang zavázal definitivně uzavřít vyšetřování únosů Japonců a umožnit Tokiu ověřit výsledky. Dohoda o tomto emocionálně citlivém tématu umožnila posun v jaderných rozhovorech; od té doby ale nenastal v jejím naplňování žádný hmatatelný pokrok.

„Japonsko nemá ani oprávnění, ani kvalifikaci k účasti na rozhovorech,“ prohlásil dnes mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí. „Naopak, jen staví překážky do cesty k dosažení společného cíle.“ Bez dalších podrobností zároveň uvedl, že jiné země projevily ochotu poskytnou Severní Koreji hospodářskou pomoc místo Japonska.