Statisíce poutníků se modlí na hoře Arafát, pouť do Mekky vrcholí

Arafát (Saúdská Arábie) - Statisíce poutníků se dnes v Saúdské Arábii shromáždily na rozsáhlé planině hory Arafát, aby tu ve společné modlitbě prosily Boha o odpuštění. Tento rituál je vrcholem každoroční velké pouti do Mekky, která je jednou z nejvýznamnějších událostí muslimského světa. Letos se hadždže účastní 1,7 milionu muslimů ze 178 zemí a další téměř milion věřících ze Saúdské Arábie.

Lidské moře dnes pomalu postupovalo pěšky i autobusy z údolí Miná na horu Arafát. Tam se nejprve zúčastní společné modlitby v mešitě postavené na místě, kde před více než 14 staletími pronesl své poslední kázání prorok Mohamed. Poté setrvají v modlitbách až do západu slunce, kdy se vydají do svatyně Muzdalifa.

Mnohé věřící přemohly na planině Arafát silné emoce. „Je to den velké radosti“, řekl agentuře AFP jistý muž a pak propukl v pláč. Byly to slzy štěstí nad tím, že se účastní pouti, která je jedním z pěti pilířů islámu a již má vykonat alespoň jednou za život každý muslim, jemuž to dovoluje zdravotní stav a finance.

Kamenování satana v údolí Miná

U svatyně Muzdalifa budou poutníci sbírat kameny, jimiž budou následujícího dne v údolí Miná symbolicky kamenovat satana. „Bude to náhlé, v jednom okamžiku všichni ještě sedí nebo stojí, pak začne slunce zapadat a všichni se najednou rozběhnou stejným směrem,“ popsal jeden z vůdců procesí.

Pouť probíhá nadále za přísných bezpečnostních opatření. Bezpečnost poutníků zajišťuje 100 000 příslušníků pořádkových sil, ministerstvo zdravotnictví dalo k dispozici poutníkům 11 000 zdravotníků a pomocného personálu a 24 polních nemocnic se 4000 lůžky. Dobrovolníci kromě toho rozdávají poutníkům pitnou vodu a jídlo.

Pouť do Mekky vrcholí
Zdroj: AP/Ammar Hassan