Vůdce Talibanu vyzval koaliční síly ke stažení z Afghánistánu

Kábul - Nejvyšší vůdce ozbrojenců hnutí Taliban mulla Muhammad Umar dnes prostřednictvím e-mailu vyzval koaliční síly, aby využily "ideální příležitosti" opustit Afghánistán, než tisíce jejich vojáků zemřou při střetech s islamistickými povstalci. Umar dále upozornil, že plánované zvýšení počtu amerických vojáků násilí v zemi neomezí, aktivity povstalců naopak ještě více podnítí, uvedla agentura Reuters.

„Ozbrojených střetů, kterých jsou nyní desítky, budou brzy stovky. Vašich obětí, kterých je několik stovek, budou tisíce,“ varoval Umar a dodal: „Čím častěji obětujete naše lidi, tím více se budete setkávat s reakcí našich bojovníků.“ Reagoval tak na to, že se při operacích koaličních sil zvyšují ztráty na civilním obyvatelstvu.

Spojené státy posílají v lednu do Afghánistánu 3000 nových vojáků a během příštích 12 až 18 měsíců uvažují o vyslání 20 000 dalších. „Tato strategie nemá podporu ani u vašich vlastních lidí. Jelikož vaše slepé bombardování většinou vyústí ve vraždy nevinných muslimů, neuniknete hněvu islámského národa,“ dodal Umar.

Násilí v Afghánistánu namířené proti koaličním silám se letos stupňuje. Od ledna tam bylo zabito kolem 150 amerických vojáků, zatímco za celý loňský rok americké jednotky zaznamenaly v Afghánistánu 111 mrtvých.