Nové kolo rozhovorů o jaderném programu KLDR bude nesnadné

Peking - V Pekingu začalo další kolo šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném programu. Podle americké ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové je cílem rozhovorů dosáhnout dohody o možnostech kontroly a způsobu, jakým Severní Korea potvrdí své pokroky v odzbrojování. Země se totiž v rámci jednání se Spojenými státy, Čínou, Ruskem, Japonskem a Jižní Koreou zavázala ukončit svůj jaderný program. V září ale začala s obnovou zařízení vyrábějícího plutonium.

Hlavní americký vyjednavač Christopher Hill dnes ještě před začátkem jednání varoval, že nové kolo šestistranných rozhovorů o severokorejském jaderném programu bude tvrdé. „Všichni víme, čeho bychom tady měli dosáhnout, stejně jako všechna šestistranná jednání to budou nesnadné rozhovory,“ prohlásil Hill. Také zástupci dalších pěti zúčastněných mocností vídí průběh jednání pesimisticky. Cílem nynějších jednání má být dohoda o mechanismech, které dopomohou ověřit jaderné odzbrojování Severní Koreje. 

Odborníci ale varují, že KLDR pravděpodobně nepřijme žádné zásadní kroky, dokud v lednu příštího roku nenastoupí do úřadu nově zvolený prezident USA Barack Obama. Sevrokorejská vláda totiž nepočítá se stanoviskem Bushovy vlády a čeká na postoj nové Obamovy administrativy.

Severní Korea navíc oznámila, že bude při jednáních ignorovat Japonsko. To totiž odmítlo poskytnout Pchjongjangu humanitární pomoc podle dohody o odzbrojování, dokud KLDR neobjasní únosy více než desítky Japonců v 70. a 80. letech minulého století. Podpory se nemůže dočkat ani od Jižní Koreje. V nedávné době totiž znovu uzavřela veškerý kontakt s jižním sousedem. Zdůvodňuje to situací po jihokorejských volbách, kdy tamní nová vláda údajné také pozastavila styky s komunistickým severem. 

KLDR uzavřela s pěti státy dohodu, na jejímž základě má rozebrat svá kontroverzní jaderná zařízení a umožnit v nich inspekce výměnou za rozsáhlou ekonomickou a energetickou pomoc. Zatím ale plnění dohody jaksi vázne. Pchjongjang navíc vyhrotil napětí v oblasti, když na začátku prosince uzavřel hranici s Jižní Koreou.

Hranice mezi Severní a Jižní Koreou
Zdroj: AP/ČTK