Guvernérka Kanady pozastavila činnost parlamentu; chce pomoci Harperově vládě

Ottawa - Generální guvernérka Kanady Michaëlle Jeanová pozastavila činnost kanadského parlamentu. Vyhověla tak premiérovi Stephenu Harperovi a pomohla mu tím odrazit pokus o svržení jeho konzervativní vlády. Pozastavení činnosti parlamentu nezažívá Kanada poprvé, přesto je ale současná situace označována za bezprecedentní, neboť poslední volby proběhly před necelými dvěma měsíci.

Harperovu konzervativnímu kabinetu chtějí vyslovit nedůvěru Liberální strana, Nová demokratická strana a Quebecký blok, které posléze chtějí zformovat novou koaliční vládu. Harperovi vyčítají, že neřeší dopady současné ekonomické krize na kanadské hospodářství. Ten už minulý týden oznámil, že použije všechny zákonné prostředky, aby zablokoval plán opozice svrhnout jeho menšinovou vládu.

Nynější zásah Michaëlle Jeanové, která pozastavila činnost kanadského parlamentu, by měl uklidnit situaci a dát Harperovi dostatek času, aby mohl sestavit balíček pro oživení kanadské ekonomiky. „Co se týče pozice Jeanové, tak to lze číst jako stabilizační opatření,“ říká k tomu Nikola Hynek, vědecký pracovník Ústavu mezinárodních vztahů.

Harper má rostoucí podporu veřejnosti

Co se týká budoucího vývoje, je třeba brát v úvahu veřejné mínění, které je jednoznačně na straně Harpera. Poslední výzkumy ukazují, že Harper posílil, a naopak ony tři strany, které proti němu brojí, ztratily podporu, uvedl dále Hynek.