Mezinárodní tlak na Mugabeho sílí, ten ale odstoupit nehodlá

Brusel/Harare - Nicolas Sarkozy, Jacob Zuma a Javier Solana jsou dalšími významnými politiky, kteří vyzvali Roberta Mugabeho k odstoupení. Zimbabwský prezident čelí kritice mezinárodního společenství za podíl na sílící krizi v zemi - politickou, hospodářskou i zdravotnickou. Odstoupit ale nehodlá. Ministři zahraničí zemí Evropské unie se dnes dohodli na tom, že na seznam zimbabwských představitelů, kterým je zakázáno cestovat do zemí EU, přibude dalších 11 jmen.

Situace v Zimbabwe se zhoršuje ze dne na den. Zemi zasáhla epidemie cholery, která si vyžádala již téměř šest stovek obětí na životech, a toto číslo zdaleka není konečné. V Zimbabwe se hroutí zdravotnický systém, v zemi je nedostatek léků a na mnoha místech chybí pitná voda, polovina z 12,3 milionu obyvatel je závislá na potravinové pomoci. To vše má za následek vážná hospodářská krize v zemi, kvůli níž zimbabwská inflace dosahuje 231 milionů procent a nezaměstnanost je až devadesátiprocentní, což vede k emigraci mnoha Zimbabwanů. Zimbabwe je na pokraji kolapsu. Mugabe, který stojí v čele země 28 let, není navíc ochoten přenechat opozici část moci, i když s tím už dříve souhlasil.

Cholera už překročila hranice země

Epidemie cholery se šíří i za hranice Zimbabwe. V Jihoafrické republice si vyžádala již osm obětí, v Mosambiku devět a v Botswaně dvě. Minulý týden byly bakterie cholery objeveny v hraniční řece Limpopo, přes níž prchá řada nakažených ze Zimbabwe do Jihoafrické republiky v naději na nalezení lékařské pomoci.

Na přání mosambických úřadů provádí proto Jihoafrická republika další testy vody v této řece. Jihoafrická republika prozatím nepředpokládá, že se cholera rozšířila za hraniční obec Musina dále do vnitrozemí.

EU rozšířila sankce proti Zimbabwe 

„Prezident Mugabe musí odejít. Zimbabwe si už vytrpělo dost,“ prohlásil francouzský prezident Nicolas Sarkozy ve svém projevu při příležitosti 60. výročí Všeobecné deklarace lidských práv OSN. „Myslím, že přišla chvíle k vytvoření tlaku na Mugabeho, aby odstoupil,“ vyslovil stejný názor vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana před zasedáním ministrů zahraničí Evropské unie v Bruselu. Odmítl však, že by EU uvažovala o uvalení dalších sankcí na Zimbabwe. „Všechno, co se dalo udělat, bylo učiněno… Nyní je důležitý politický tlak,“ dodal Solana. Pro rychlou akci v Zimbabwe se vyslovil i Jacob Zuma, předseda Afrického národního kongresu, nejsilnější jihoafrické strany.

Ministři zahraničí zemí Evropské unie se dnes dohodli na tom, že na seznam zimbabwských představitelů, kterým je zakázáno cestovat do zemí EU, přibude dalších 11 jmen. Sankce jsou zacíleny na ty jedince, kteří se měli podílet na násilnostech nebo porušování lidských práv. Seznam v současnosti čítá 160 jmen.

Mugabe dovedl dříve prosperující zemi na pokraj zhroucení. Pro jeho odchod se už minulý týden vyslovil britský premiér Gordon Brown, americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová nebo bývalý generální tajemník OSN Kofi Annan. Ostřejší slova volili jihoafrický arcibiskup a nositel Nobelovy ceny za mír Desmond Tutu nebo keňský premiér Raila Odinga. Ten chce svolat summit zemí Africké unie, který by jednal o vojenské invazi do Zimbabwe. Mugabe by podle Odingy měl být také souzen za zločiny proti lidskosti.

Mugabeho mluvčí George Charamba v neděli odsoudil kritiku západního světa. Podle něho předznamenává spiknutí, v čele s bývalou koloniální mocností Británií, která má za cíl sesadit Mugabeho vojenskou silou. Británie ale sama intervenovat nemůže, protože to je bývalá koloniální velmoc a místní obyvatelstvo je proti Britům velmi silně naladěno, vysvětlil ve Studiu ČT24 afrikanista Otakar Hudec.