Ve Francii byl zatčen údajný nový vůdce vojenské sekce ETA

Paříž - Francouzské policii se dnes na jihozápadě země podařilo zatknout tři údajné členy baskické separatistické organizace ETA, která radikálními činy usiluje o vyčlenění a vznik samostatného státu. Jeden ze zadržených je dokonce považován za nového šéfa vojenské sekce této skupiny. Zprávu o úspěšném zatčení oznámilo ministerstvo vnitra.

Jeden ze tří zatčených byl identifikován jako 31letý Aitzol Iriondo Yarza, údajný nástupce šéfa vojenského aparátu ETA Txerokiho, uvedlo ministerstvo. Mikel Garikoitz Aspiazu Rubina, přezdívaný Txeroki, byl zatčen v Cauterets na jihozápadě Francie 17. listopadu. Všichni tři muži u sebe při zatčení měli falešné dokumenty a střelné zbraně. Informace o tom, že Aitzol ETA vede, potvrdil i španělský ministr vnitra.

ETA (Baskicko a jeho svoboda) zahájila boj za nezávislost Baskicka koncem 60. let za vlády diktátora Franciska Franka. Za čtyři desetiletí připravila o život přes 800 lidí. V poslední době bezpečnostní síly způsobily ETA značné ztráty zatčením jejích čelných vůdců. Letos v květnu byl ve Francii zadržen nejvyšší velitel hnutí Francisco Xavier Lopez Pena. Španělská vláda je dokonce přesvědčena, že počet jejích bojovníků se snížil na relativně malý počet. Organizace přesto pokračuje ve svých pravidelných atentátech.

Vydáno pod